Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
04.07.2023 12:35

Na Slovensku zahniezdil nový vtáčí druh - ibisovec hnedý


Ibisovec hnedý.


Na Slovensku zahniezdil nový vtáčí druh - ibisovec hnedý. Pribudol na Východoslovenskej nížine, priamo vo Vtáčom raji na Senianskych rybníkoch.


Zoznam vtáčích druhov hniezdiacich na Slovensku má tak 234 druhov. Informovala o tom Slovenská ornitologická spoločnosť (SOS)/BirdLife Slovensko.

Ornitológovia chodili pozorovať ibisovca do Maďarska alebo do delty Dunaja v Rumunsku. "Očakávali sme, že zoznam hniezdičov Slovenska sa môže rozšíriť ešte o niekoľko druhov, ale u ibisovca hnedého sme až takéto pozitívne očakávania nemali. Síce sa šíri v západnej Európe pre väčšiu rozlohu ryžových polí, no vo východnej Európe tendencie rozširovania areálu nie sú až také výrazné," skonštatoval ornitológ SOS/BirdLife Jozef Ridzoň.

Ochranársky manažér organizácie Matej Repel tvrdí, že o lúky okolo Senianskych rybníkov sa dlhodobo starajú, udržujú tam pastvu a obnovujú plytké mokrade, ktoré sú dôležité pre ibisovca ako potravný biotop.

"Už v auguste začíname v rámci projektu LIFE IPORSEN s dlho plánovanou opravou hrádzí a rekonštrukciou prívodného kanála Národnej prírodnej rezervácie Senianske rybníky, kde ibisovce zahniezdili," povedal Repel. Verí, že tohtoročné hniezdenie bude úspešné, ibisovcom sa tam vďaka ochranárskym opatreniam zapáči a vrátia sa na Slovensko aj o rok.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.09.2018
Vtáctvo na Štrkovci bude mať od októbra nový umelý ostrovček
Miestny úrad Bratislava-Ružinov vyhlásil verejné obstarávanie na výrobu a osadenie umelého ostrovčeka pre vodný biotop Štrkoveckého jazera. Súčasťou zákazky bude aj likvidácia poškodeného ostrovčeka, ktorý bol na jazere osadený v roku 1998 a slúžil na hniezdenie vtáctva na vode.
viac
06.06.2020
Na Záhorie sa vrátil vzácny vták včelárik zlatý
Na Záhorie sa vrátil vzácny druh vtáka včelárik zlatý. Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ) v spolupráci s nadáciou Green Foundation a Štátnou ochranou prírody SR pripravilo podmienky na jeho návrat.
viac
11.06.2021
V SR zaznamenali ázijského invázneho komára Aedes japonicus japonicus
Monitoring inváznych druhov komárov v roku 2020 odhalil nový druh aj na Slovensku. Ide o pôvodne ázijského komára Aedes japonicus japonicus. Výskyt tohto druhu neovplyvňuje iba biodiverzitu, no môže mať aj medicínsky dosah, pretože invázne komáre sú prenášače veľkého spektra patogénov.
viac
27.04.2023
V obci Gajary zaznamenali nový vtáčí druh, škovrana stepného
V obci Gajary v okrese Malacky zaznamenali nový vtáčí druh, škovrana stepného. Škovrana sa podarilo odfotiť amatérskemu ornitológovi Janovi Marcišovi v sobotu (22. 4.). Informoval o tom ornitológ Ján Dobšovič.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %