Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
24.09.2019 09:10

Na svete je prvý školský atlas starých odrôd jabloní a hrušiek


Ilustračná snímka: zdroj: Živica


Stovku starých odrôd jabloní a hrušiek, ktoré ešte stále možno nájsť na slovenskom vidieku, mapuje atlas starých odrôd s názvom 50 na 50, ktoré v týchto dňoch vydalo Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica v rámci projektu školských ovocných sadov Sadovo.


Na Slovensku doteraz neexistovala aktuálna pomologická publikácia, ktorá by venovala pozornosť starým odrodám jabloní a hrušiek. Autori publikácie Bruno Jakubec a Andrea Uherková sa starým a krajovým odrodám venujú takmer už desať rokov.       

„Strata biodiverzity je celosvetovou témou a okrem divokých druhov sú ohrozené zánikom aj druhy a odrody kultúrnych rastlín, napríklad ovocných drevín,“ vraví koordinátorka projektu Sadovo Andrea Uherková. „V obchodoch nájdeme približne osem odrôd jabloní, no v krajine sú ich stovky,“ dodáva.       

Atlas obsahuje 50 starých odrôd jabloní a 50 odrôd hrušiek, s ktorými sa môžeme najčastejšie stretnúť naprieč celým Slovenskom. „Mnohé staré odrody, ktoré sa v atlase nachádzajú, stále môžeme nájsť na záhradách alebo v krajine, obvykle na starších stromoch. Hoci majú mnohé vlastnosti, pre ktoré sa ich oplatí pestovať a využívať, intenzívne ovocinárstvo o ne javí minimálny záujem. Preto ich plody nie sú súčasťou obchodnej ponuky,“ hovorí autor atlasu a odborný garant projektu Bruno Jakubec. „Záujem zo strany súkromných pestovateľov je však veľký a stále narastá. Zdá sa, že starým sortám postupne svitá na lepšie časy,“ dodáva.       

Atlas je primárne určený mladším čitateľom, teda žiakom druhého stupňa základných škôl a stredoškolákom. Cieľovou skupinou je okrem žiakov aj širšia verejnosť.       

Publikácia vychádza v rámci projektu školských ovocných sadov Sadovo, ktorý realizuje Živica cez Nadačný fond Tesco v Nadácii Pontis. Odborným garantom projektu je Fakulta ekológie a environmentalistiky Technickej univerzity vo Zvolene.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.06.2018
Prieskum: Slováci si učiteľov vážia, ale plat by im nezvýšili
V rebríčku povolaní sa učitelia ocitli medzi rešpektovanými povolaniami spolu s hasičmi, lekármi a vedcami. Prípadné nadbytočné financie by však rodičia investovali do školských pomôcok, a nie do učiteľských platov.
viac
25.04.2022
Žiaci na ôsmich školách sa budú učiť, ako šetriť s vodou
Školáci na ôsmich školách sa budú vďaka projektu "Voda pre našu budúcnosť" učiť, ako šetriť s vodou. Na školských dvoroch tak pribudnú dažďové záhradky, mini mokrade, meteorologické stanice i kúty divočiny.
viac
22.10.2022
V Jelšave zlepšia aj s podporou kraja kvalitu ovzdušia výsadbou hrušiek
Vo vnútrobloku na Jesenského ulici v meste Jelšava pribudne 30 nových stromov. Sadenice hrušky planej tu už v piatok 21. októbra od 10:00 budú sadiť žiaci miestnych škôl, mladí z nízkoprahového centra YMCA, záhradkári či dobrovoľní hasiči s podporou Mestských služieb Jelšava.
viac
25.11.2022
Na dvoch školách vysadili staré odrody ovocných stromov
Trnava je v tomto roku jediné slovenské mesto, kde v projekte SadOVO na výsadbu starých a vzácnych odrôd ovocných stromov uspeli až dve školy. Vo štvrtok po desiatke drevín pribudlo v areáloch Základnej školy na Bottovej ulici a na Gymnáziu Jána Hollého.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %