Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
07.01.2020 12:10

Na tureckom moste obnovujú parapetné murivo, dohliada na to KPÚ


Na tureckom moste obnovujú parapetné murivo. Snímka (tasr)


Prácami na korune parapetného muriva pokračuje rekonštrukcia starého trojoblúkového kamenného mosta v mestskej časti Zelené pri Poltári. Obnovu takmer pol tisícročia starej pamiatky, ktorú miestni poznajú aj ako turecký most, financuje mestská samospráva z vlastných zdrojov a z dotácie MK SR.


"Cieľom aktuálnych prác je obnova pôvodných autentických detailov stavby, odstránenie nevhodných úprav koruny parapetného muriva a ich nahradenie vhodnejším materiálom, ktorý je v súlade s charakterom pôvodnej stavby," uviedla pre TASR vedúca oddelenia investičnej výstavby na Mestskom úrade v Poltári Adela Palíková.       

Stavebné práce začali asi pred rokom statickým zabezpečením havarijného stavu pilierov a dnových sklzov. "Išlo o kľúčovú časť záchranných prác, ktorými sa zabránilo ďalšiemu poškodzovaniu spodnej stavby," priblížila Palíková.       

Parapetné múry sú z vnútornej strany omietané hrubozrnnou silne zvetranou cementovou omietkou. Korunu parapetov tvoria prevažne čadičové obrubníky alebo betón, len minimálne sa zachovali silne zdegradované pôvodné pieskovcové bloky. Celkovo je most murovaný z kamenných pieskovcových blokov a lomového kameňa.       

Pri sanácii vrchnej časti parapetných múrikov bol podľa projektovej dokumentácie odstránený nevhodný materiál koruny parapetov a následne nahradený blokmi z prírodného pieskovca. Keďže sa na sociálnych sieťach objavili určité pochybnosti v súvislosti s používanými materiálmi na obnovu mosta, poltárska samospráva zdôrazňuje, že realizácia je v zhode s projektovou dokumentáciou a v súlade s charakterom pôvodnej stavby. "Projektová dokumentácia na stavebnú obnovu mosta bola schválená Krajským pamiatkovým úradom (KPÚ) v Banskej Bystrici," pripomína Palíková.

Koncom decembra 2019 sa na mieste uskutočnilo aj pracovné stretnutie s cieľom odsúhlasenia realizovaných stavebných úprav za účasti zástupcu KPÚ, realizačnej firmy a investora. Z výsledku stretnutia vyplýva, že použitý materiál a prevedenie prác je v súlade s projektovou dokumentáciou a použitý prírodný materiál vyhovuje požiadavkám projektu.       

Práce na moste budú pokračovať obnovou parapetných múrikov a je veľmi pravdepodobné, že týmito opatreniami sa opäť výrazne zmení vonkajší vzhľad mosta.       

Podľa primátorky Martiny Brisudovej ďalšie rekonštrukčné práce budú závisieť od finančných možností samosprávy a získania externých finančných zdrojov. „V súčasnosti sa opätovne uchádzame o spolufinancovanie obnovy tureckého mosta z dotačného programu Ministerstva kultúry SR Obnovme si svoj dom. Výška požadovanej dotácie je 79.598 eur," uviedla. Celkové náklady stavby sú podľa pôvodnej projektovej dokumentácie predpokladané vo výške takmer 393.888 eur s DPH.       

Turecký most na rieke Ipeľ bol postavený na prelome 16. a 17. storočia tureckými vojskami. Vybudovaný je z kamenných blokov a lomového kameňa. Ide o tretí najstarší zachovaný most svojho druhu na Slovensku. Naposledy bol komplexne opravený v roku 1886.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.06.2016
Mesto Poltár nezískalo peniaze na obnovu mosta
Zhruba 393 000 eur by potrebovalo mesto Poltár na obnovu stredovekého, tzv. tureckého mosta nachádzajúceho sa v časti Zelené.
viac
19.11.2021
Pieniny majú zmodernizovaných ďalších takmer 3,7 km ciest
Prešovský samosprávny kraj vďaka európskym financiám a vlastným zdrojom dokončil tretiu etapu významného projektu modernizácie ciest v Pieninských národných parkoch. Rekonštrukciou prešiel tentoraz takmer 3,7 kilometrový úsek Hniezdne - Spišská Stará Ves, jeden mostný objekt a jestvujúce priepusty.
viac
13.06.2022
MAS Hornohrad zaplatila obciam v okrese Poltár obnovu zastávok a parkovísk
Rekonštrukciu autobusových zastávok a obecných parkovísk, ale tiež obstaranie osobných motorových vozidiel, podporila vlani a tento rok Miestna akčná skupina (MAS) Hornohrad.
viac
17.10.2022
Sezóna na hrade Čabraď bola v znamení obnovy portálu jednej zo vstupných brán
Združenie Rondel, ktorého členovia sa spolu s dobrovoľníkmi viac ako dve desaťročia starajú o obnovu hradu Čabraď v okrese Krupina, vykonalo v uplynulej sezóne najviac prác na obnove južného portálu tretej vstupnej brány. Uviedol to predseda združenia Albert Loydl.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %