Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
21.05.2021 07:45

Na uzavretú cestu pri Utekáči vyslal kraj geostatika


Snímka zdroj: (BBSK).


Cesta III/2724 je momentálne uzavretá pre všetku dopravu, o jej sprejazdnení aspoň v jednom jazdnom pruhu rozhodne statik. Cestu medzi Sihlou a Utekáčom má kraj ambíciu kompletne zrekonštruovať z eurofondov, práce by mohli začať ešte tento rok.


Silné dažde spôsobili v stredu podmytie a poškodenie cesty III/2724 medzi obcou Utekáč – časť Havrilovo a Sihlou. Cesta je v týchto chvíľach úplne neprejazdná, o jej uzatvorení rozhodol krízový štáb obce, ktorý zároveň na jej území vyhlásil mimoriadnu situáciu.

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) začal okamžite po oznámení udalosti konať a vo štvrtok vyslal priamo na miesto geostatika, ktorý posúdi, či je možné cestu sprejazdniť aspoň v jednom jazdnom pruhu.

„Výsledky statického posudku by sme mali mať k dispozícii zajtra a na základe nich určíme ďalší postup. Pracujeme v dvoch líniách – na okamžitom dočasnom riešení, vrátane dopravného značenia, a na trvalom odstránení závady,“ povedal vo štvrtok Róbert Machala, riaditeľ odboru cestnej infraštruktúry a územného plánovania Úradu BBSK.

Cesta je poškodená na asi päťmetrovom úseku, kde intenzívny dážď a voda stekajúca zo svahov spôsobili odtrhnutie jej časti i svahu. Obchádzkové trasy sú v tejto chvíli vedené cez Hriňovú a Lom nad Rimavicou, prípadne cez Hnúšťu a Tisovec.

Banskobystrický samosprávny kraj má na rekonštrukciu úseku cesty III. triedy medzi Sihlou a Utekáčom a tiež cesty II. triedy od hranice okresov Detva-Brezno až po Čierny Balog schválené prostriedky z IROP v sume takmer 11,5 milióna eur.

Vysúťažil už aj zhotoviteľa rekonštrukcie, ktorá môže začať hneď po podpisoch zmlúv a vykonaní kontroly verejného obstarávania. Ambíciou BBSK je rekonštrukčné práce rozbehnúť ešte v tomto roku.

Autor: (Lenka ŠTEPÁNEKOVÁ, BBSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.06.2016
Na opravu cesty Tále-Srdiečko vyčlenili poslanci 300 000 eur
Na opravu vybraných úsekov nízkotatranskej cesty II. triedy Tále-Srdiečko v okrese Brezno, vedúcej na južné svahy Chopku, vyčlenili poslanci Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) 300 000 eur.
viac
17.05.2021
Začínajú sa dokončovacie práce na ceste medzi Čaňou a Haniskou
Hlavný ťah medzi obcami Čaňa a Haniska v okrese Košice-okolie by mal byť opravený do konca mája.
viac
21.06.2021
Stredná odborná škola vo Fiľakove sa môže pochváliť špičkovými dielňami
Spolu viac ako 1,1 milióna eur z dvoch projektov sa podarilo získať Strednej odbornej škole - Szakkӧzépiskola Fiľakovo. Z nich kompletne vynovila dielne praktického vyučovania, ktoré dnes slávnostne otvorili. Žiaci sa tak môžu vzdelávať na špičkových strojoch a získať lepšie uplatnenie v praxi.
viac
03.12.2021
Rekonštrukcia cesty na Muráni skončila, kraj a zhotoviteľ splnili sľub
Rekonštrukcia cesty II/531 medzi Muráňom a Muránskou Hutou, ktorú v júni minulého roka vážne poškodili prudké prívalové dažde, je na konci. Trvala desať mesiacov, stála viac ako 7,5 milióna eur a patrila medzi najnáročnejšie rekonštrukcie v kraji vôbec.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %