Sobota 18.05.2024
Dnes má meniny 
Viola
°C
04.05.2024 01:05

Na území Muránskej planiny vznikol nový park tmavej oblohy


Snímka zdroj: Muránska planina


Na území Muránskej planiny vznikol nový park tmavej oblohy, ktorý má slúžiť na ochranu nočnej oblohy a hviezdneho neba v tejto oblasti. Slávnostné podpísanie memoranda o vzniku parku sa konalo v piatok v sedle Zbojská pri príležitosti 30. výročia medzinárodného dňa Slnka.


TASR o tom informovala marketingová manažérka oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Gemer Estera Žilková.         

Vznik parku tmavej oblohy na Muránskej planine je podľa signatárov dôležitým míľnikom k zachovaniu jedinečnej tmavej atmosféry pre pozorovanie hviezd na tomto území. Cieľom vyhlásenia parku je zachovať a chrániť oblasť vhodnú pre pozorovanie nočnej oblohy pre súčasné i budúce generácie.         

"Vidieť hviezdnu oblohu nad Muránskou planinou je očarujúci zážitok. Mnohí si ani nevedia predstaviť tie tisíce hviezd, Mliečnu cestu či padajúce perzeidy, ktoré sa dajú v úplnej tme pozorovať. Je to zároveň skvelá príležitosť na rozvoj cestovného ruchu," priblížil výkonný riaditeľ OOCR Gemer Jaroslav Hric s tým, že park tmavej oblohy na Muránskej planine je na Slovensku štvrtým miestom s týmto označením.         

Vyhlásenie parku tmavej oblohy na území Národného parku Muránska planina je výsledkom spolupráce miestnej samosprávy, ochranárov a astronómov. Organizované podujatia zamerané na pozorovanie nočnej oblohy tu pripravujú pracovníci hvezdárne v Rimavskej Sobote. Výhodou Muránskej planiny je najmä vzdialenosť od svetelného smogu mestských oblastí. Signatári memoranda veria, že park tmavej oblohy bude lákať návštevníkov nielen zo Slovenska, ale i zahraničia.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.06.2016
V NP Muránska planina slávnostne otvorili obnovené turistické chodníky
V sobotu 25. júna sa v Terénnom informačnom stredisku Národného parku Muránska planina v sedle Burda konalo slávnostné otvorenie obnovených turistických chodníkov.
viac
12.03.2020
Lesníci chcú z NP Muránska planina spraviť prírodný park
Vlastníci nechcú zrušiť Národný park (NP) Muránska planina, chcú ho len v zmysle zákona prekategorizovať na druh chráneného územia prírodný park. Informoval o tom riaditeľ Mestských lesov Tisovec Karol Kubíni.
viac
11.11.2020
Pre obchádzkovú trasu na Muráni platí nový harmonogram pre prejazd
Súčasťou rekonštrukčných prác na poškodenom úseku cesty medzi Muráňom a Prednou Horou je aj úprava obchádzkovej trasy, ktorá vedie cez Národný park Muránska planina. Spoločnosť Skanska SK už s prácami začala, do ich ukončenia platí na obchádzke nový harmonogram prejazdu.
viac
17.06.2023
Na Muránskej planine sa budú cez leto konať pozorovania nočnej oblohy
Na Muránskej planine sa budú počas letných mesiacov konať organizované pozorovania nočnej oblohy. Hviezdy, planéty či Mliečnu cestu budú môcť návštevníci prostredníctvom podujatia Hviezdy nad Muráňom sledovať v štyroch termínoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %