Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
20.01.2020 05:25

Na vianočných stromčekoch si pochutnávajú zvieratá v košickej zoo


Nepredané vianočné stromčeky spestrujú stravu niektorým zvieratám v košickej ZOO v Kavečanoch. Na snímke ťava dvojhrbá si pochutnáva na vianočnom stromčeku. FOTO TASR - František Iván


Nepredané vianočné stromčeky už tradične našli využitie v košickej zoologickej záhrade. V povianočnom období si na nich pochutnávajú lesné či vysokohorské kopytníky.


"Nepredané vianočné stromčeky každoročne spestrujú kŕmne dávky počas zimného obdobia. Jednotlivé druhy zvierat ich prijímajú rady, v podstate aj ihličie z týchto stromčekov obsahuje rôzne látky, ktoré pozitívne vplývajú na ich metabolizmus a celkové trávenie," priblížil pre TASR zoológ Patrik Pastorek. "Tento rok sme stromčeky podávali ťavám, jeleňom európskym, takinom, zubrom, ako aj iným menším druhom vysokohorských kopytníkov a prežúvavcov," dodal.       

Ohryz, respektíve konáre listnatých a ihličnatých stromov sú dôležitou súčasťou výživy a imitujú prirodzené podmienky života zvierat, ktoré si v zime dopĺňajú energiu obhrýzaním ihličia a kôry stromov. Nachádzajú v nich živiny prospešné pre látkovú výmenu.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.01.2020
Zber vianočných stromčekov sa vTrenčíne začína už dnes
Zber vianočných stromčekov z trenčianskych sídlisk sa začíns dnes - v utorok 7. januára. Informovala o tom hovorkyňa mesta Erika Ságová.
viac
06.04.2021
Zatvorená zoo trpí výpadkom príjmov, mesto jej poslalo 30 000 eur
Na zabezpečenie prevádzky košickej zoologickej záhrady, ktorá pre pandémiu ochorenia COVID-19 ostáva naďalej zatvorená, poslalo mesto tento týždeň dodatočných 30 000 eur.
viac
09.03.2022
Z drevených ohrádok sa vyzbieralo vyše 208 ton vianočných stromčekov
V rámci prvej sezóny zberu vianočných stromčekov sa v hlavnom meste z 565 drevených ohrádok podarilo odviezť 208,95 tony stromčekov. Viac ako polovica bola vyzbieraná prvý týždeň zberu. Na sociálnej sieti o tom informuje bratislavská mestská organizácia Odvoz a likvidácia odpadu (OLO).
viac
10.01.2023
Kompost z vianočných stromčekov poskytne radnica aj obyvateľom mesta
Kompost získaný z vianočných stromčekov v Nitre budú môcť vo svojich záhradách využiť aj obyvatelia mesta. Ako informovala radnica, kompostové hnojivo získané zo stromčekov bude pre verejnosť k dispozícii už v priebehu mája.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %