Na Vianočných trhoch nechýbajú ani hygienici

Na Vianočných trhoch nechýbajú ani hygienici Na Vianočných trhoch nechýbajú ani hygienici

Tak ako každý rok, tak aj tento, organizuje mesto Banská Bystrica príležitostné trhy ako súčasť sprievodných podujatí Banskobystrické Vianoce a Silvester 2019. Na trhoch, ktoré sa začali už 29. novembra, môžu návštevníci nájsť okrem množstva výrobkov z dreva, keramiky, kože, šúpolia, skla, slamy a textílií, aj tradičnú ponuku vianočných jedál. Stánky rýchleho občerstvenia poskytujú tradičné jedlá a nápoje, ktoré sú pre toto obdobie charakteristické - pečené klobásy, lokše, kapustnicu a iné. Tie sú - ako každý rok, aj predmetom kontroly v rámci štátneho zdravotného dozoru, teda odborníkov Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica. „Tak ako aj pracovníci ostatných RÚVZ v SR, aj naši pracovníci budú počas konania tohto vianočného hromadného podujatia vykonávať mimoriadne kontroly stánkového predaja pokrmov. Zameriame sa budeme najmä na pôvod surovín a potravinárskych výrobkov, na dodržiavanie dátumu spotreby, resp. dátumu minimálnej trvanlivosti, kontrolu chladiaceho reťazca, teplotného reťazca, na prevádzkovú a osobnú hygienu. Kontrolujeme aj doklady o zdravotnej a odbornej spôsobilosti predávajúcich a odoberieme aj vzorky pokrmov. Priestory stánkov môžu byť uvedené do prevádzky len rozhodnutím RÚVZ,“ konštatuje k téme vedúca odboru hygieny výživy MUDr. Ivana Sedliačiková. Dodáva, že v prípade použitia nekvalitných surovín, alebo pri nedodržaní technologického postupu prípravy pokrmov by mohlo dôjsť k výskytu alimentárnych ochorení u zákazníkov. Kontrola stánkového predaja potravín, napríklad oblátok, medovníkov a ďalších balených potravín je v kompetencii orgánov štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

Frekvencia kontrol závisí od konkrétnej situácie, pokiaľ sa zistia nedostatky, kontroly sa budú podľa potreby opakovať. Za prípadné zistené nedostatky môžu byť uložené pokuty v blokovom aj v správnom konaní. Ich výška bude závisieť od závažnosti zistených nedostatkov a bude uložená podľa príslušných ustanovení zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o doplnení a zmene niektorých zákonov v znení noviel a zákona č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení noviel. Podľa MUDr. Sedliačikovej sú počas kontrol zistené aj nedostatky, ktoré prevádzkovatelia obratom odstraňujú. Možno však konštatovať, že situácia v oblasti stánkového predaja sa postupne zlepšuje, prevádzkovatelia vybavujú stánky požadovaným zariadením tak, aby mohli dodržiavať chladiaci a teplotný reťazec pri príprave pokrmov a nápojov, ale aj zásady osobnej a prevádzkovej hygieny.