Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
20.09.2019 11:30

Na vládne rokovanie v Čani nepozvali predsedu KSK pre jeho kritické vyjadrenia


Rastislav Trnka, predseda Košického samosprávneho kraja.


Na stredajšom výjazdovom rokovaní vlády v obci Čaňa v okrese Košice-okolie, ktorého témou je akčný rozvojový plán pre tento okres, sa nezúčastňuje predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.


 Vicepremiér pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD) novinárom potvrdil, že nebol pozvaný.       

"On (Trnka) hovorí, že takéto rokovania sú zbytočné, že to je rozdávanie cukríkov, že to má dekoratívny charakter a je to neskoro. Tak ho, snáď, na zbytočné rokovania v jeho nabitom programe nebudeme volať. Iní župani na rokovaniach vlády riešia problémy svojho kraja, vedia ich nadefinovať a svojmu kraju pomáhajú," povedal Raši.       

Vicepremiér narážal na vyjadrenie Trnku ešte z výjazdového rokovania vlády v Prakovciach (okr. Gelnica) v apríli 2018. Ten vtedy uviedol, že "čiastková pomoc od vlády prichádza hodinu po dvanástej a zásadným spôsobom nezmení život na východe. Nazval by som to len ako rozdávanie cukríkov a výjazdové rokovanie vnímam len ako povinnú jazdu jej členov." Na ďalšie zasadania vlády v kraji už potom Trnka pozvanie nedostal.       

Podľa stanoviska poskytnutého hovorkyňou predsedu KSK Annou Činčárovou sa znova zopakovala situácia, kedy vláda SR "pohŕda" občanmi kraja a nepozýva ich zvolených predstaviteľov na svoje výjazdové zasadnutia. "Zrejme je to preto, že župan Rastislav Trnka zvykne pripomínať dlh, ktorý má vláda voči obyvateľom východného Slovenska v sľubovanej, ale nedostavanej diaľnici či v prehlbujúcich sa regionálnych rozdieloch," uviedla hovorkyňa.       

"Od roku 2017, po dlhej stagnácii kraja pod vedením predstaviteľov strany Smer-SD, sa snažím rozhýbať opravy ciest aj prílev novej práce. Práve preto teraz pracujem na získaní zaujímavej čínskej investície, ktorá by mohla priniesť pracovné miesta pre východniarov. To považujem za najlepšiu odpoveď," konštatoval Trnka. Po budúcich parlamentných voľbách očakáva "takú vládu, ktorá s nami bude spolupracovať".       

K nepozvaniu Trnku sa pre novinárov vyjadril aj premiér Peter Pellegrini (Smer-SD). Povedal, že nezasahuje do zoznamu pozvaných, aj on však spomenul Trnkov kritický komentár z minulého roku. "Možno, že ak on v tom nevidí žiaden význam, tak nie je dôvod, aby na takéto rokovania chodil. Ja som veľmi rád, ak na takéto rokovania chodia ľudia, ktorí si to vážia, a ktorí chcú niečo pre kraj urobiť," povedal premiér.       

Na utorkovom (17. 9.) rokovaní vlády v Giraltovciach v okrese Svidník sa zúčastnil predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Milan Majerský (KDH). Raši v tejto súvislosti uviedol, že napriek tomu, že je z tábora politickej opozície voči vláde, na všetkých jej výjazdových rokovaniach v kraji sa zúčastňuje, "je konštruktívny a prináša aj výsledky pre svoj kraj".       

"Ja sa snažím vždy hľadať cesty ku každej jednej vláde, či je pravicová – ľavicová, myslím si, že každý jeden pracovník obecného úradu, mestského úradu, každý jeden župan sa má všemožne snažiť získať peniaze z každej možnej strany," povedal v utorok novinárom Majerský.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.08.2018
Bezplatnú WiFi na verejných priestranstvách môže mať väčšina obcí
S podpredsedom vlády pre investície a informatizáciu Richardom Rašim hovoríme o projekte WiFi pre Teba.
viac
13.02.2020
Košický kraj pokračuje v obnove budov stredných škôl
V roku 2020 chce župa do rekonštrukcie škôl a výstavby športovísk investovať takmer 11 miliónov eur.
viac
17.05.2021
Začínajú sa dokončovacie práce na ceste medzi Čaňou a Haniskou
Hlavný ťah medzi obcami Čaňa a Haniska v okrese Košice-okolie by mal byť opravený do konca mája.
viac
10.11.2021
Nad geotermálnym zdrojom pri Čižaticiach už vŕtajú prvé stroje
Pri obci Čižatice neďaleko Košíc postupujú od leta práce na realizácii geotermálneho vrtu. Geotermálna voda by podľa zámerov Košického samosprávneho kraja (KSK) mala slúžiť pre budúci akvapark, možné je aj ďalšie využitie ako vykurovanie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %