Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
28.08.2021 12:50

Na vojenskom cintoríne upravili hroby a zelenú pláň


Snímka, zdroj: ZMOS


Cintorín, ktorý sa týči nad Liptovským Mikulášom a je najväčším pohrebiskom príslušníkov 1. československého armádneho zboru nielen na území Slovenska, ale aj celého bývalého Československa, slávnostne posvätili a symbolicky sprístupnili v piatok 27. augusta 2021.


Stalo sa tak pri príležitosti 77. výročia Slovenského národného povstania a zároveň v roku šesťdesiateho výročia sprístupnenia areálu verejnosti. 

Mesto Liptovský Mikuláš získalo dotáciu z ministerstva kultúry vo výške 500 000 eur. Na obnovu cintorína použili 440 000 eur, zvyšné financie radnica investovala do opravy prístupovej cesty. 

„V mene mojom a obyvateľov nášho mesta sa skláňam pred všetkými obeťami Slovenského národného povstania a 2. svetovej vojny. Vzdávam hold tým, ktorí odpočívajú na obnovenom vojnovom cintoríne tu, na výšine Háj. Som hrdý na to, že práve k šesťdesiatinám tohto areálu piety sa nám podarilo obnoviť všetky vojnové hroby. Aj vďaka tejto obnove má pietne miesto na Háji ambíciu stať sa národným vojenským cintorínom,“ uviedol v príhovore primátor Liptovského Mikuláša a predseda Združenia miest a obcí Liptova Ján Blcháč, ktorý nad Liptovským Mikulášom privítal aj ministra obrany Jaroslava Naďa a tiež aj napríklad príslušníkov Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov z celého Slovenska i predstaviteľov Akadémie ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika. 

Pozvanie prijal aj predseda Združenia miest a obcí Slovenska a primátor Liptovského Hrádku Branislav Tréger. Ocenil vydarenú rekonštrukciu vojenského cintorína, vďaka ktorej vyzerá dôstojnejšie a jednoduchšia bude aj jeho pravidelná údržba. „Nesmierne si vážim, že som mal možnosť stretnúť sa a porozprávať s priamymi účastníkmi protifašistického odboja: s čestným občanom mesta Liptovský Mikuláš generálmajorom vo výslužbe Jánom Iľanovským a Pavlom Chrapčiakom. Ich veľmi silný odkaz je potrebné zachovať aj pre ďalšie generácie,“ uviedol Branislav Tréger. 

 

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.09.2020
Regionálne oslavy SNP so silným odkazom
Partizánska lúka na Podbanskom bola v nedeľu 30. augusta 2020 dejiskom regionálnych osláv 76. výročia Slovenského národného povstania. Zúčastnil sa ich aj brigádny generál vo výslužbe, priamy účastník Slovenského národného povstania, 98-ročný Ján Iľanovský.
viac
24.03.2021
Vojnový cintorín na Háji Nicovô začali renovovať
Na vojnovom cintoríne Háj Nicovô v Liptovskom Mikuláši sa tento týždeň začali stavebné práce. Obnovou prejdú hrobové miesta aj zelená pláň cintorína, na ktorom sú pochovaní príslušníci 1. československého armádneho zboru.
viac
29.05.2021
Vojnový cintorín Háj Nicovô prehľadávajú pyrotechnici
Vojnový cintorín Háj Nicovô v Liptovskom Mikuláši prehľadávajú pyrotechnici. Detekciu na pietnom mieste robia v súvislosti s nedávnym nálezom nevybuchnutého granátu - našli ho robotníci počas rekonštrukčných prác.
viac
08.10.2022
Rokovala Rada Združenia miest a obcí Liptova
V stredu 5. októbra 2022 sa uskutočnilo rokovanie Rady Združenia miest a obcí Liptova (ZMOL). Zúčastnil sa na ňom aj predseda ZMOS Branislav Tréger.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %