Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
13.11.2019 03:10

Na vojnovom cintoríne v Trenčíne-Zábraní si uctili obete prvej svetovej vojny


Pietneho aktu kladenia vencov sa zúčastnil aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška.


Vojnový cintorín z 1. svetovej vojny v Trenčíne – Zábraní bol v tomto roku vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Na tomto mieste si pripomenuli obete vojnového konfliktu všetky vekové skupiny, zástupcovia ozbrojených síl SR i významní hostia.


V rokoch 2014 – 2018 sa na podnet generálporučíka vo výslužbe Pavla Honzeka rozhodol Klub generálov SR obnoviť miesto posledného odpočinku obetí prvej svetovej vojny. Areál prísne stráženého objektu v Trenčíne – Zábraní, ktorý je verejnosti neprístupný, tak zdobí dôstojný cintorín pripomínajúci padlých hrdinov prvého celosvetového konfliktu.

V tomto roku si pripomíname 101. výročie od ukončenia prvej svetovej vojny a 11. november je i Dňom vojnových veteránov. Svoj hold padlým tak na tomto inak verejnosti neprístupnom cintoríne mohli vzdať okrem pozvaných hostí aj žiaci zo základných škôl či široká verejnosť. Pietneho aktu kladenia vencov sa zúčastnil aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška. „V tento významný deň je potrebné vyjadriť vďaku a poctu všetkým vojnovým veteránom, ktorí bojovali za hodnoty, akými sú sloboda a demokracia. Títo hrdinovia za ne položili to najcennejšie, čo mali – svoj život. Ďakujem Klubu generálov SR aj generálporučíkovi Honzekovi za to, že sa z tohto pietneho miesta stala národná kultúrna pamiatka,“ povedal trenčiansky župan.

Na vojnovom cintoríne našlo miesto svojho posledného odpočinku až 771 vojakov z desiatich krajín sveta. Česť ich pamiatke.

Autor: (ts-tsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.05.2018
Žilina si pripomenula hrdinstvo padlých vojakov z druhej svetovej vojny
Včera si celá Európa pripomenula 73. výročie konca druhej svetovej vojny. Práve 8. mája 1945 totižto oficiálne kapitulovalo nacistické Nemecko. Toto výročie si dnes v Budatíne, pri Pamätníku obetiam I. a II. svetovej vojny, pripomenuli aj predstavitelia mesta a obyvatelia tejto mestskej časti.
viac
02.11.2018
Pozvánka na filatelistickú výstavu
Mesto Žilina vás pozýva na „Príležitostnú výstavu k 100. výročiu ukončenia 1. svetovej vojny“ a uvedenie príležitostnej poštovej známky. Vernisáž sa uskutoční v pondelok 5. novembra 2018 o 16.00 hod. na Radnici mesta Žilina.
viac
30.07.2019
Dobrovoľníci začali v Zborove s brigádou na vojnovom cintoríne
Nemeckí a slovenskí dobrovoľníci začali v pondelok v Zborove v okrese Bardejov dvojtýždňovú brigádu na nemeckých vojnových cintorínoch.
viac
14.11.2020
V Príbovciach si pripomenuli padlých vojakov z 1. svetovej vojny
Aj Evanjelický cirkevný zbor a. v. Príbovce, tak ako množstvo ďalších cirkevných zborov po celom svete, si 11. novembra pripomenul padlých vojakov z 1. svetovej vojny, ale aj všetky obete vojen a ozbrojeného násilia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %