Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
10.06.2016 08:00

Na záchranných prácach a obnove hradu pracuje 18 nezamestnaných


Ilustračná snímka: (int.).


Obnova a záchranné práce na hrade Muráň v okrese Revúca pokračujú aj v tomto roku. Ich súčasťou bol tiež archeologický výskum.


„Vďaka finančnej podpore 28 000 eur od ministerstva kultúry prostredníctvom programu Obnovme si svoj dom, podprogram 1.4 – Zapojením nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva získalo počas sezóny prácu na hrade 18 nezamestnaných z obce,“ informoval Kamil Nováčik, koordinátor pamiatkovej obnovy Muránskeho hradu. Obnova sa začala 9. mája a potrvá približne sedem mesiacov. Aj počas tohto roka sa prioritne zamerajú predovšetkým na miesta akútne vyžadujúce zásah.      

„Prvým z nich je Hlavná veža, ktorá bola v havarijnom stave. V podstate ide o komplexnú sanáciu súčasného stavu. Venovať sa budeme aj statickým problémom na Koháryho paláci a prejazdovej prístavbe Hlavného paláca s kaplnkou,“ načrtol koordinátor, podľa ktorého príprava prác priniesla niekoľko nových zaujímavých zistení o architektúre hradu.      

„Zistili sme napríklad, že predpokladané presbytérium kaplnky v Hlavnom paláci bolo v skutočnosti prístavbou s dreveným točitým schodiskom. Zrejme išlo o nejakú malú zvonicu, prislúchajúcu ku kaplnke, ktorá bola v hornom podlaží a chodilo sa do nej z paláca,“ vysvetlil Nováčik.      

Na hrade prebiehal aj archeologický výskum, ktorý bol podľa jeho slov vykonaný z dôvodu overenia možností odvodnenia Protitureckého bastiónu a doskúmania istých detailov pre architektonicko-historický výskum. „Jedným zo zaujímavých nálezov je ryha, vysekaná v skalnom podloží, ktorá súvisí s technickým zariadením pôvodného historického výťahu do hradu,“ dodal.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.03.2017
Na hrade Revište chcú dokončiť severnú vežu, hľadajú staré fotografie
Združenie na záchranu hradu Revište plánuje v tomto roku dokončiť na tejto kultúrnej pamiatke pri Žarnovici opravu severnej veže a vybudovať vyhliadkovú plošinu.
viac
18.05.2020
Obec plánuje obnoviť hrad s vyhliadkou na veži cez eurofondy
V obnove hradu Slanec chce rovnomenná obec v okrese Košice-okolie pokračovať s využitím eurofondov. O nenávratný finančný príspevok v sume zhruba 250 000 eur požiadala v rámci cezhraničného projektu, aktuálne čaká na jeho schválenie.
viac
12.11.2020
Gotický palác na hrade Ľubovňa by chceli sprístupniť už budúci rok
Ľubovnianske múzeum chce gotický palác na hrade Ľubovňa sprístupniť verejnosti už budúci rok. V súčasnosti tam realizujú konzervačné práce, odborné reštaurovanie kamenných ostení a portálov.
viac
28.12.2020
Chátrajúci kaštieľ vo Vysočanoch sa dočkal obnovy
Chátrajúci kaštieľ pravdepodobne z druhej polovice 16. storočia vo Vysočanoch (okres Bánovce nad Bebravou) sa dočkal obnovy. Pamiatku sa podujal zachrániť súkromný vlastník i s pomocou Ministerstva kultúry SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %