Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
20.04.2022 09:30

Na záchranu vyhorenej Coburgovskej šaľandy vyhlásili verejnú zbierku


Vyhorená Coburgovská šaľanda.


Občianske združenie Coburgovci na Slovensku spoločne s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu (OOCR) Región Horehronie organizujú verejnú finančnú zbierku na záchranu šaľandy – hámorníckej ubytovne v obci Vaľkovňa v okrese Brezno. Objekt je zničený po veľkom požiari vo februári tohto roku.


Šaľanda bola významnou súčasťou Pohorelského železiarskeho komplexu, kedysi prosperujúceho podniku Coburgovcov. Patrila do areálu Ferdinandovej huty v Novej Maši, dnes časti obce Vaľkovňa. Ako informuje OOCR Región Horehronie, areál bol technicky najpokrokovejší nielen v rámci Pohorelského železiarskeho komplexu na Horehroní, ale i spomedzi hutníckych lokalít 19. storočia na Slovensku. „Jednalo sa o dômyselne založené sídlo, ktorému dominovala vysoká pec, nachádzali sa tam pomocné hámre, sústava vodných náhonov, sklad dreva, vážnica a aj ubytovňa pre hámorníkov, zvaná šaľanda,“ uvádza OOCR.

Donedávna poskytovala stály príbytok aj niekoľkým rodinám, bola i miestom oddychu potomkov hámorníkov, ktorí si byty uchovávali ako spomienku na svojich predkov. Niektoré z bytov boli v autentickom stave až do spomínaného požiaru.

Záchrana šaľandy bude podľa organizátorov zbierky nesmierne náročná, pretože ide o historický objekt z polovice 19. storočia s rozlohou 650 m². „Bude k nej potrebné pristupovať veľmi citlivo s dôrazom na jej architektonicko-historické hodnoty. Obraciame sa na verejnosť s prosbou o pomoc, pretože bez finančnej podpory to nezvládneme. Stane sa ruinou ako mnohé iné na Slovensku, pre región by to bola nesmierne veľká strata,“ uviedla predsedníčka združenia Coburgovci na Slovensku Veronika Aschenbrierová.

Finančné prostriedky použijú na vypracovanie statického posudku a základné záchranné práce. Posudok, ktorý určí rozsah škôd a poškodenie statiky, spolu s návrhom záchranných opatrení sú prvé a najdôležitejšie kroky, vďaka ktorým bude možné plánovať ďalšiu obnovu.

„Šaľandu môže zachrániť každý dobrovoľník prostredníctvom verejnej finančnej zbierky na portáli Donio,“ informuje OOCR Región Horehronie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.06.2020
V Mýte pod Ďumbierom sa otvárajú brány do bike parku
Mýto SKI & BIKE otvára opäť svoje brány pre všetkých nadšených bikerov. V sobotu 13. júna sa môžete tešiť na otvorenie druhej sezóny v špičkovom bike parku v Mýte pod Ďumbierom.
viac
24.09.2021
Začala sa verejná zbierka na kompletnú obnovu trenčianskej synagógy
Trenčianska Židovská náboženská obec (ŽNO) spustila vo štvrtok verejnú zbierku na kompletnú obnovu tamojšej synagógy.
viac
16.12.2021
Región Horehronie a Liptov otvorili zimnú sezónu v olympijskom duchu
Oblastná organizácia cestovného ruchu REGIÓN HOREHRONIE a LIPTOV spoločne otvorili 15. decembra 2021 zimnú sezónu plnú noviniek, sprievodných akcií a scénických programov pre všetkých, ktorí plánujú tráviť voľné chvíle na špičkovo upravených svahoch a v areáloch lyžiarskych stredísk.
viac
10.03.2023
Krňačky, ktoré boli atrakciou pod Chopkom, zapísali do knihy rekordov
Najväčšie krňačky na svete, ktoré zhotovili vo Švajčiarsku a boli atrakciou nedávneho 4. ročníka medzinárodných krňačkových pretekov o Veľkú cenu Jasnej, zapísali do knihy Slovenských rekordov pre rok 2023.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %