Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
06.06.2020 03:40

Na Záhorie sa vrátil vzácny vták včelárik zlatý


Včelárik zlatý (Merops apiaster). Snímka zdroj: (fotolovci.sk).


Na Záhorie sa vrátil vzácny druh vtáka včelárik zlatý. Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ) v spolupráci s nadáciou Green Foundation a Štátnou ochranou prírody SR pripravilo podmienky na jeho návrat.


Projekt spočíval v úprave pieskovej steny, ktorú včelárik využíva na hniezdenie. Informovala o tom hovorkyňa BROZ-u Andrea Froncová.

Na návrat včelárika bola podľa Froncovej nevyhnutná úprava a očistenie pieskovcovej steny, ktorá bola poškodená zosuvom pôdy a náletovou vegetáciou. V týchto dňoch je už však možné pozorovať hniezdenie kolónie. Na Slovensku sa zdržia približne do začiatku septembra, keď odletia na zimu do teplejších oblastí, poznamenala Froncová. Včelárik pozornosť púta svojím výrazným sfarbením.

Poklesy jeho početnosti sa zistili na miestach, kde došlo k zničeniu hniezd alebo k strate potravy, najmä po plošnom aplikovaní pesticídov a zväčšením monokultúrnych plôch.

„Ak chceme zachovať a podporiť vzácne druhy a biodiverzitu v našom okolí, musíme sa tiež snažiť o zmiernenie používania pesticídov na poľnohospodárskych plochách, podporu tradičného hospodárenia na lúkach a pasienkoch, ale aj o obnovu alebo zachovanie prirodzenej dynamiky našich riek,“ zhodnotil predseda BROZ-u Tomáš Kušík.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.03.2021
Prešov osadí 150 búdok a bude skúmať počty a druhy vtákov
Mesto Prešov rozmiestni počas marca v 23 lokalitách na svojom území celkovo 150 nových vtáčích búdok. Cieľom je zabezpečiť pre vtáctvo vhodné podmienky na hniezdenie a podporiť biodiverzitu vtákov.
viac
17.06.2021
V obnovenej hniezdnej stene pri Dunaji sa zahniezdila kolónia brehúľ hnedých
Kolónia brehúľ hnedých zahniezdila niekoľko týždňov po dokončení prác na obnove kolmého riečneho brehu Dunaja v Petržalke. Obnovený breh sa podarilo vybudovať vďaka spolupráci odborníkov z Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia (BROZ) a z Vodohospodárskej výstavby, š.p.
viac
20.07.2021
Pri záplavovej vlne na Dunaji sa zvýrazňuje význam lúk v inundačnom území
Záplavová vlna, ktorá kulminovala v predchádzajúcich hodinách v hornej časti slovenského toku Dunaja, zvýraznila aj význam Devínskeho jazera, územia európskeho významu v nive rieky Moravy.
viac
04.07.2023
Na Slovensku zahniezdil nový vtáčí druh - ibisovec hnedý
Na Slovensku zahniezdil nový vtáčí druh - ibisovec hnedý. Pribudol na Východoslovenskej nížine, priamo vo Vtáčom raji na Senianskych rybníkoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %