Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
02.10.2018 11:05

Na zasadnutí zahraničnej sekcie ZMOS sa zúčastnili moldavskí primátori


Spoločná snímka.


Hostí sa zaujímali najmä o fungovanie priemyselných parkov a ich prínos pre miestny hospodársky rozvoj.


Na nedávnom zasadnutí sekcie medzinárodných vzťahov Rady ZMOS v Bratislave privítal predseda sekcie a starosta MČ Košice-Juh Jaroslav Hlinka a výkonný podpredseda ZMOS, Milan Muška, šiestich primátorov z Moldavska, ktorí navštívili ZMOS v rámci študijnej návštevy organizovanej z podporného nástroja CETIR programu SlovakAid (Program Oficiálne rozvojovej pomoci SR). Moldavskí primátori sa zaujímali najmä o fungovanie priemyselných parkov a ich prínos pre miestny hospodársky rozvoj a obec samotnú.

Rokovanie sekcie pokračovalo podľa pripraveného programu diskusiou k záverom vyplývajúcich pre sekciu z uznesenia májového snemu. Sekcia prediskutovala možné návrhy na riešenia v oblasti európskych investičných a štrukturálnych fondov v nadväznosti na budúci operačný program cieľa Európska územná spolupráca - programy cezhraničnej a nadnárodnej spolupráce a partnerskej spolupráci miest a obcí so samosprávami z Ukrajiny a západného Balkánu v rámci oficiálnej rozvojovej pomoci SR.

Ďalej prerokovala aktuálny témy ako napr.: informačné dni Granty pre samosprávu, nadchádzajúce plenárne zasadnutie Európskeho výboru regiónov a Kongresu miestnych a regionálnych samospráv pri Rade Európy a slovensko-ruskú spoluprácu. Sekcia sa venovala aj výstupom z prieskumu cezhraničnej spolupráce realizovaného v rámci národného projektu ZMOS „Modernizácia miestnej územnej samosprávy“, ktoré prezentoval hovorca ZMOS Michal Kaliňák.

V tomto zložení sa sekcia stretla poslednýkrát vzhľadom na končiace sa volebné obdobie 2014 - 2018. Najbližšie zasadnutie sekcie medzinárodných vzťahov v novom zložení sa uskutoční v prvej polovici budúceho roka, po prvom zasadnutí Rady ZMOS.

Autor: (zmos)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.04.2019
Kto sa podieľa na rozvoji samosprávy
Starostovia a primátori, ktorí boli v jesenných komunálnych voľbách zvolení minimálne tretí krát sa v prieskume Združenia miest a obcí Slovenska vyjadrili k tomu, kto sa podľa nich najvýraznejšie podieľa na rozvoji samospráv. Tiež odpovedali na to, či by išli opätovne do komunálnych volieb.
viac
23.09.2020
Informácia k lokalitám na výstavbu priemyselného parku
MH Invest s. r. o., ako obchodná spoločnosť 100 % vlastnená Ministerstvom hospodárstva Slovenskej republiky, si z poverenia ministerstva hospodárstva, dovoľuje touto cestou osloviť mestá a obce o pomoc pri hľadaní vhodnej lokality, resp. pozemkov na výstavbu priemyselného parku v rámci SR.
viac
14.01.2023
Zasadala Sekcia inovácií, regionálneho rozvoja a cestovného ruchu Rady ZMOS
Na štvrtkovom rokovaní Sekcie inovácií, regionálneho rozvoja a cestovného ruchu Rady ZMOS, ktoré sa konalo v Dudinciach, bolo prijatých niekoľko uznesení k cestovnému ruchu a regionálnemu rozvoju v území. Témou rokovania boli aj eurofondy a plán obnovy.
viac
21.10.2023
Zasadala novozriadená Sekcia historických miest a UNESCO Rady ZMOS
Zasadala novozriadená Sekcia historických miest a UNESCO Rady ZMOS pod vedením primátora Spišského Podhradia Michala Kapustu. Zasadnutie sa konalo v stredu 18. októbra 2023 online formou. Predmetom bolo tematické zameranie činnosti sekcie na nadchádzajúce obdobie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %