Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
20.06.2023 11:40

Na Zelenej hore vznikol nový interaktívny chodník


Na snímke smerovník na novom náučnom chodníku na Zelenej hore v blízkosti obce Hrabušice. Snímka zdroj: (tasr).


V Slovenskom raji v oblasti zvanej Zelená hora vznikol nový interaktívny chodník s množstvom prvkov pre športovcov, milovníkov histórie, ale aj netradičného umenia.


Projekt s názvom "Cesta bojovníka v čarovnom lese" vznikol neďaleko Hrabušíc vďaka finančnej podpore Košického samosprávneho kraja (KSK) vo výške 40 000 eur. Počas pondelkového sprístupnenia chodníka to uviedol predseda občianskeho združenia (OZ) Zelená hora Ladislav Novotný s tým, že ďalších 3000 eur na tento zámer získali od obce.

Cieľom projektu je podľa neho znovu oživiť magické a pritom zabudnuté miesto s bohatou historickou hodnotou a zároveň sprístupniť menej náročnú trasu v Slovenskom raji pre rodiny s deťmi. Na Zelenej hore stálo významné hradisko i nedokončený Marcelov hrad, ktorý bol útočiskom bratríkov, povstalcov a rebelov. Na tomto mieste sa zachovali základy bašty s priemerom ôsmich metrov. Teraz si jej monumentálnosť môžu návštevníci predstaviť vďaka projekcii na interaktívnej tabuli. "Interaktívne a tematické chodníky sú aktuálne žiadanou atrakciou a táto je určená naozaj pre široké spektrum návštevníkov - od športovcov, cez lovcov hradov, milovníkov histórie až po vyznávačov netradičných diel," skonštatoval predseda KSK Rastislav Trnka.

Počas uplynulých mesiacov spevnili vyše 70 metrov náročného terénu na východe Zelenej hory, prečistili plochu hradiska od náletových drevín, vybudovali kondičný vytrvalostný okruh a tiež priestor na oddych. Súčasťou projektu bol aj archeologický výskum a čiastočná sanácia zostávajúcich hradieb. Novotný dodal, že súčasťou areálu sú i land-artové objekty a turistický prístrešok v stredovekom štýle s multimediálnym zariadením, ktoré prehráva zhudobnené príbehy, povesti a legendy viažuce sa k lokalite.

"Strategicky výnimočne umiestnený kopec Zelená hora bol obývaný tisícky rokov a len veľmi opatrne odhaľuje svoje tajomstvá. Z niekdajšieho miesta plného života sa postupom času stalo už len vojenské obranné miesto - Marcelov hrad. Mnohí Zelenú horu spájajú práve s ním, ale to, čo tu bolo pred hradom, je z veľkej časti zahalené tajomstvom, ktoré sprístupniť verejnosti sa stalo naším cieľom," ozrejmil Novotný s tým, že okruh má z turistického centra na Podlesku približne päť kilometrov s minimálnym prevýšením približne 100 metrov.

V blízkosti sa nachádza aj včelí areál, kde turisti nájdu unikátnu ekovčelnicu s voľným chovom včiel a apidomčekom. Aj vďaka tomu si podľa výkonnej riaditeľky organizácie Košice Región Turizmus Lenky Vargovej Jurkovej táto lokalita získava stále viac nových priaznivcov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.08.2016
Po 40 rokoch sprístupnili v Slovenskom raji roklinu Kyseľ
Verejnosť bude môcť od piatka 19. augusta v Národnom parku Slovenský raj opäť navštíviť roklinu Kyseľ, ktorá bola pre turistov zatvorená pred 40 rokmi po veľkom požiari. Slávnostné otvorenie ferraty Kyseľ a zrekonštruovanej náhradnej trasy sa uskutočnilo vo štvrtok.
viac
18.03.2022
V okolí Slovenského raja pribudnú odpočívadlá i nabíjacie stanice pre cyklistov
V obciach v blízkosti Národného parku (NP) Slovenský raj pribudnú nové odpočívadlá s nabíjacími stanicami na elektrobicykle.
viac
25.11.2022
Novú cyklotrasu do Smižian sprístupnili verejnosti
Zákutia Slovenského raja sú prístupnejšie aj pre návštevníkov, ktorí sa do regiónu vyberú na bicykli. Vo štvrtok tam slávnostne sprístupnili novú cyklotrasu, ktorá umožní obyvateľom Spiša napríklad aj rýchlejší presun do práce s využitím nemotorovej dopravy.
viac
11.04.2023
V severnej časti Slovenského raja chcú vybudovať návštevnícke centrum
V Slovenskom raji chcú v najbližších rokoch vybudovať nové návštevnícke centrum. Na predprojektovú prípravu získala Správa Národného parku (NP) Slovenský raj so sídlom v Spišskej Novej Vsi zdroje z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %