Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
19.01.2022 09:30

Nadácia Bratislavy otvára prvé tohtoročné výzvy v oblasti kultúry a umenia


Ilustračná snímka: (tasr).


Do 14. februára sú pre záujemcov z oblasti profesionálneho umenia a kultúry otvorené dve výzvy v grantovom programe Kultúra, tvorba a uvedenie diela a kultúrne priestory, a výzva v rámci štipendijného programu Umenie.


"Granty sú určené pre subjekty z nezriaďovanej kultúry, mimovládne organizácie a jednotlivcov, ktoré nie sú v zriaďovateľskej pôsobnosti štátu alebo samospráv, a pandémia zvýšila ich zraniteľnosť," uviedla hovorkyňa hlavného mesta Dagmar Schmucková.

Grantový program Kultúra podporuje rozvoj kultúry a umenia v Bratislave. Zameriava sa na rozvoj kultúrneho potenciálu hlavného mesta pomocou profesionálnych aktivít nezriaďovaných (občianskych) organizácií, ako sú kultúrne a vzdelávacie podujatia, hudobné a divadelné predstavenia, knižné publikácie či dizajnové výrobky.

"Tiež podporuje uplatnenie nových foriem umenia, ako aj systematický rozvoja etablovaných bratislavských kultúrnych priestorov s pravidelnou činnosťou. Pri podpore projektov sa kladie dôraz ako reflektujú ciele, špecifiká výzvy a aký je ich dosah na cieľové skupiny," spresnila hovorkyňa. Vo výzvach v oblastiach tvorba a uvedenie diela a kultúrne priestory je alokovaných spolu 230 000 eur.

Druhá výzva sa týka štipendijného programu Umenie. O štipendium vo výške 2500 eur (maximálna suma pre jednu žiadosť) sa môžu uchádzať fyzické osoby. Ide o jednotlivcov, profesionálov umelcov, teoretikov, historikov, výskumníkov pôsobiacich v Bratislave. Program je zameraný na podporu tvorby diel vo všetkých oblastiach umenia a podporu výskumu a odbornej reflexie, ktorých súčasťou bude tvorivé uvažovanie o meste, jeho identite a výzvach, ktorým čelí. Vo výzve je alokovaných 75.000 eur. Program ráta s podporou 30 štipendistov, ktorých navrhne hodnotiaca komisia.

Nadácia mesta Bratislavy spúšťa nový web, vďaka ktorému majú byť informácie o programoch a podporených projektoch prístupnejšie pre verejnosť. Ďalšie výzvy plánuje otvoriť vo februári.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.05.2020
Nadácia mesta Bratislavy otvára štipendijný program Umenie
Hlavné mesto prostredníctvom nadácie vyčlenilo v tomto roku vo svojom rozpočte 50 000 eur na podporu profesionálnych umelcov, profesionálnych kritikov, teoretikov, historikov, výskumníkov a iných odborných pracovníkov profesionálne pôsobiacich v oblasti reflexie umenia a kultúry v Bratislave.
viac
22.06.2020
Nezávislá kultúra a umenie dostanú finančnú podporu 300 000 eur
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) a Nadácia Tatra banky podporia tento rok nezávislú kultúru a umenie na území kraja celkovou sumou 300 000 eur.
viac
28.07.2020
Nadácia Bratislavy dá takmer 150 000 eur na komunitný život a umelecké štipendiá
Nadácia mesta Bratislavy rozdelí v grantovom programe Komunity a štipendijnom programe Umenie takmer 150 000 eur medzi vybrané projekty. Informovala o tom hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová.
viac
16.02.2022
Nadácia Bratislavy podporí kultúrne podujatia v hlavnom meste
Nadácia mesta Bratislavy podporí kultúrny život, do 15. marca preto otvorila výzvy pre kultúrne podujatia. O granty sa môžu uchádzať neziskové mimovládne organizácie, súkromné spoločnosti aj fyzické osoby – podnikatelia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %