Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
12.08.2022 10:35

Najsilnejšími alergénmi tohto týždňa sú palina a invázna ambrózia


Ilustračná snímka.


Dominantné zastúpenie v ovzduší si udržiava peľ slabšie alergizujúcej pŕhľavy. Informovala o tom Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.


Pripomenula, že peľ tráv z čeľade lipnicovitých sa bude vyskytovať v ovzduší už len v nižších koncentráciách až do neskorej jesene. "Okrem uvedených druhov očakávame v ovzduší aj peľ chmeľu, skorocelu, štiavu a mrlíka," spomenula s tým, že peľová sezóna paliny sa naplno rozbehla na strednom, severnom a východnom Slovensku. Dodala, že stúpajúce denné hladiny inváznej ambrózie očakáva RÚVZ aj v ostatných častiach Slovenska.

V uplynulom týždni dominoval v ovzduší na území Slovenska peľ slabšie alergizujúcej pŕhľavy. Sprevádzal ho peľ významných alergénov paliny, ambrózie a tráv z čeľade lipnicovitých. Stúpli denné hladiny peľu paliny a pozvoľna pribúda peľ ambrózie.

Lafférsová priblížila, že najvyššie koncentrácie peľu paliny zachytila monitorovacia stanica v Banskej Bystrici. Ostatné stanice zaznamenali jej peľ v nízkych denných koncentráciách. Najvyššie denné koncentrácie peľu ambrózie zaznamenala monitorovacia stanica v Bratislave. "Peľová sezóna ambrózie sa pomaly rozbieha v teplejších oblastiach Slovenska," zdôraznila. Doplnila, že palina a ambrózia budú najsilnejšie a najvýznamnejšie alergény aj najbližších týždňov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.08.2020
Vo vzduchu budú vysoké koncentrácie paliny, ambrózie, ale aj spór húb
Kým v týchto dňoch na celom území Slovenska v ovzduší dominuje ešte peľ slabšie alergizujúcej pŕhľavy, peľ tráv z čeľade lipnicovitých dosahoval už len nízke koncentrácie.
viac
16.05.2022
Peľ brezy, duba či buka dominoval, súvisia s tým žlté povlaky
Peľ brezy, hrabu, duba, buka a ihličnanov z čeľade borovicovitých dominoval v uplynulých dňoch na celom území Slovenska.
viac
11.07.2022
Po trávach sa najvýznamnejšími alergénmi leta stanú ambrózia a palina
V uplynulom týždni dominoval v ovzduší na území Slovenska peľ tráv z čeľade lipnicovitých so slabšie alergizujúcim peľom rastlín z čeľade pŕhľavovitých.
viac
02.09.2022
Peľ inváznej ambrózie zostane počas septembra najsilnejším alergénom
Hoci denné koncentrácie peľu paliny v ovzduší majú klesajúcu tendenciu, naplno sa rozbehla peľová sezóna ambrózie, ktorá v tomto období zvyčajne dosahuje prvý vrchol.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %