Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
15.06.2022 11:40

Najväčšiu odpadovú položku v slovenských domácnostiach tvorí plast


Ilustračná snímka.


Najväčšiu odpadovú položku v slovenských domácnostiach tvorí plast, napriek tomu ho mnoho ľudí nevie triediť. Vyplýva to z prieskumu Organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) Envi-Pak. OZV Envi-Pak v tejto súvislosti vyzvala na zodpovednejšie triedenie.


Z prieskumu, ktorý sa realizoval na vzorke 1000 respondentov v apríli, vyplynulo, že väčšina respondentov odpad triedi, no niektoré obaly lepšie a iné horšie. "Z plastového odpadu najviac ľudí triedi nezálohované nápojové obaly a najmenej obaly z liekov," skonštatovala.

V rámci triedenia kovov robia podľa nej Slovákom problémy obaly zo sprejov, dezodorantov, alobal či obaly z paštét. "Viac ako polovica ľudí tieto obaly stále netriedi a bežne končia v zmesovom odpade," ozrejmila organizácia s tým, že chce verejnosť naučiť, ako správne triediť.

OZV Envi-Pak zároveň zdôraznila, že s triedením je potrebné pokračovať aj po zavedení zálohovania vratných recyklovateľných obalov. "Skúsenosti zo zahraničia naznačujú, že po zavedení zálohovania klesla snaha triediť ostatný odpad v domácnostiach. Našou novou kampaňou by sme chceli ľudí povzbudiť, aby na triedenie nezanevreli, skôr naopak, robili tak ešte dôslednejšie," dodala generálna riaditeľka organizácie Hana Nováková.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.07.2020
V prírode sa najviac povaľujú plasty, plechovky a zvyšky cigariet
Kým na západe SR s vyše 24 percentami voľne pohodeného komunálneho odpadu (litteringu) dominujú rôzne druhy plastov, rovnako ako na východe (vyše 34 %), v strede SR ľudia najviac odhadzujú nápojové plechovky (vyše 25 %).
viac
30.08.2022
Zmizli PET fľaše a plechovky z kontajnerov?
Od januára tohto roka Slovensko zálohuje. Väčšina PET fliaš a plechoviek uvedených na trh by teda mala končiť na odberných miestach v zálohomatoch a odtiaľ putovať na spracovanie k recyklátorovi.
viac
23.01.2023
Ako správne triediť obaly zo syrov?
Máte radi syr? Tak 20. január je aj váš deň! Práve tento dátum je považovaný za Medzinárodný deň milovníkov syrov. Či už sú to tvrdé syry, mäkké, smotanové alebo syry s plesňou – každý si medzi nimi nájde ten svoj obľúbený. Po konzumácii syrov je však potrebné aj správne vytriediť obaly z nich.
viac
21.04.2023
Deň zeme si na Slovensku pripomenieme viacerými podujatiami
To, aké dôležité je chrániť našu planétu, si pripomíname na Deň zeme 22. apríla, pričom niektoré podujatia sú naplánované už na piatok 21. apríla.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %