Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
24.11.2020 09:00

Najviac PCB zaznamenali u zvierat z okolia odkaliska Poša


Odkalisko Poša. Snímka zdroj: (tasr).


Otázkou rozsahu kontaminácie polychlórovanými bifenylmi (PCB) v regióne Zemplína v súvislosti s environmentálnymi záťažami bývalého štátneho podniku Chemko Strážske a odkaliska Poša sa zaoberali aj veterinári.


Spomedzi 41 obcí štyroch okresov, kde zisťovali obsah PCB látok u zvierat z domácich chovov, vyšli najhoršie výsledky v obciach v okolí odkaliska Poša. Ako povedal riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) Jozef Bíreš, drobnochovatelia môžu dosah kontaminácie znížiť aplikovaním humínových kyselín alebo zeolitu na pôdu.      

Obsah PCB látok u zvierat a zvieracích produktov zisťovali veterinári v okresoch Vranov nad Topľou, Humenné, Michalovce a Trebišov. Ako Bíreš priblížil, analýzy zamerali na hydinové mäso, vajcia, mlieko, sval z ošípaných a poľovnú zver. „Z 80 vzoriek bolo 13 pozitívnych. Matematicky to nie je zlé, ale biologicky je to vysoko rizikové, pretože aj u tých 13 rodín, ktoré konzumujú tie potraviny dlhodobo, môže byť zdravotný dosah rôzny,” konkretizoval s tým, že v rámci domácich chovov je PCB látkami najzasiahnutejšia hydina, najmenej ošípané a tiež kravské mlieko. Ako absolútne najkontaminovanejšiu veterinári vyhodnotili poľovnú zver zo zvernice Orlová v Strážskom, u ktorej sa pozitivita blížila k 100 percentám.      

Bíreš rozdiely v obsahu PCB látok u rôznych zvierat vysvetľuje rozdielmi v druhu potravy a spôsobe života. Kým hydina konzumuje potravu priamo z kontaminovanej zeme, ošípané sú zväčša chované v uzatvorenom priestore. Divoká zver sa okrem potravy kontaminuje aj počas váľania sa v kontaminovanom bahnistom teréne zverníc a PCB látkami sa kontaminuje aj cez kožu.      

Aby sa kontaminácia zvierat PCB látkami v drobnochovoch na Zemplíne znížila, Bíreš chovateľom odporúča nepoužívať krmivo vyrobené doma alebo na území regiónu. ŠVPS tiež zvažuje možnosť dekontaminácie pôdy v domácnostiach prostredníctvom aplikácie humínových kyselín alebo zeolitu. „Tieto dve látky sa budú aplikovať na dvore a budeme zisťovať v ďalšom procese, či pokles PCB látok bude alebo nie. Chceme toto overiť v krátkej dobe,” doplnil s tým, že vo zvernici je jediným možným riešením "športové poľovníctvo" podobne, ako je to s rybárčením na Zemplínskej šírave. Ako dodal, otázka dekontaminácie pôdy u drobnochovateľov s možnou spoluúčasťou štátu, rovnako ako aj možnosť ich finančného odškodnenia za predchádzajúce roky má byť predmetom ďalších stretnutí so starostami dotknutých obcí a tiež predstaviteľov rezortu pôdohospodárstva.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.02.2020
Úrady budú na Zemplíne preverovať bezpečnosť živočíšnych produktov
Zdravotnú bezpečnosť živočíšnych produktov z domácich chovov v oblastiach, kde sa na Zemplíne predpokladá zvýšená kontaminácia PCB látkami, preveria úrady.
viac
04.03.2020
Počas geologického prieskumu odkaliska Poša preskúmajú i vodu zo studní
Súčasťou geologického prieskumu, ktorý v oblasti odkaliska Poša, Kyjovského potoka a Ondavy začal realizovať Štátny geologický ústav Dionýza Štúra (ŠGÚDŠ), bude aj odber vzoriek vody z domových studní obyvateľov v skúmanej oblasti. Potvrdila to riaditeľka pre geológiu ŠGÚDŠ Alena Klukanová.
viac
23.10.2020
Protipožiarne kontroly Handlová tento rok pre pandémiu vynechá
Mesto Handlová tento rok pre pandémiu nového koronavírusu vynechá protipožiarne kontroly objektov v správe mesta. Na väčšiu pozornosť však vyzýva majiteľov rodinných domov, informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.
viac
14.12.2020
Rezort pôdohospodárstva urobí maximum pre odstránenie PCB látok
Problematika úniku škodlivých polychlórovaných bifenylov (PCB) na Zemplíne bola podľa rezortu pôdohospodárstva viac ako tridsať rokov po ukončení ich výroby prehliadaná a neriešená. Poslanci preto prijali uznesenie, ktoré obsahuje osem bodov na riešenie tejto závažnej environmentálnej záťaže.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %