Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
15.04.2024 12:05

Národné kolo súťaže Mladých reportérov pre životné prostredie pozná víťazov


Mladí reportéri pre životné prostredie. Foto: archív YRE


Klimatická zmena bola témou tohto ročníka súťaže Mladých reportérov pre životné prostredie. Odborná porota z takmer 70 príspevkov z celého Slovenska vybrala tie najlepšie, ktoré budú našu krajinu reprezentovať na medzinárodnej úrovni.


V konkurencii 43 krajín opäť zabojujú o najvyššie priečky. Výsledky budú zverejnené 28. júna.

Ako uvádzajú koordinátori projektu – trenčianske Centrum environmentálnych aktivít, do súťaže sa mohli zapojiť žiaci a študenti z celého Slovenska vo veku od 11 do 25 rokov, prostredníctvom reportérskych projektov na tému Klimatická zmena. Hodnotilo sa viacero kategórií – od článkov, cez videopríspevky až po kampaňovú či reportážnu fotografiu na uvedenú tému. Do súťaže prihlásili spolu takmer 70 príspevkov.

Víťazné príspevky poputujú do medzinárodného kola

Tému súťaže vyhlasuje medzinárodná kancelária a odborná porota hodnotí príspevky v jednotlivých vekových aj žánrových kategóriách. Pri článkoch sa prvenstvo ušlo príspevkom – Sviatky pokoja alebo sporov od Natálie Floriánovej a Viktórie Danišovej zo Súkromnej spojenej školy v Novej Dubnici (kategória 11 – 14 rokov), Malý filter veľkého problému od Niny Šidlíkovej zo ZŠ s MŠ Karola Kuffnera v Sládkovičove a Lukasa Vyhnalíka zo Strednej priemyselnej školy Elektrotechnickej v Bratislave (kategória 15 – 18 rokov) a článku s názvom Sklenená architektúra je pohromou pre migrujúce vtáky od Hanky Noščákovej zo SOŠPg Bullova v Bratislave (kategória 19 – 25 rokov). V rámci videí uspeli Oliver Brunner zo ZŠ s MŠ Karola Kuffnera v Sládkovičove s videom Kam s ním, keď nie do koša (kategória 11 – 14 rokov), Matúš Kopas a Matej Gál zo ZŠ s MŠ K. Kuffnera v Sládkovičove s videom Vymeň tuhu, nie pero (kategória 15 – 18 rokov). Kategória 19 – 25 rokov pozná dvoch víťazov, a to kampaňové video Menej odpadu, viac ohľadu od Márie Jánošíkovej z Prírodovedeckej fakulty Masarykovej univerzity a reportážne video Oravské zlato na tanieri, ktoré pripravili Edita Repková, Sebastian Feranec, Daniel Filo a Marián Marcinka zo Spojenej školy internátnej v Námestove. V kategórii kampaňová fotografia (11 – 25 rokov) bude Slovensko reprezentovať fotografia Cez plot od Diany Šturdíkovej zo ZŠ Jána Palárika v Majcichove, v kategórii fotopríbeh (11 – 25 rokov) to bude Zastrešenie nežnej mobility, ktoré nafotil Matúš Kopas zo ZŠ s MŠ K. Kuffnera v Sládkovičove. A v kategórii reportážna fotografia (11 – 25 rokov) bude Slovensko reprezentovať fotografia Lepšie riešenie od Júlie Noščákovej z OA Račianska. Najlepšie práce putujú do v medzinárodnej súťaže Mladých reportérov pre životné prostredie (YRE International Competition), kde pravidelne dosahujú výborné výsledky.

Kompletný prehľad všetkých ocenených prác nájdete tu.

Systematickosť a pomenovanie problémov

Podľa poroty ukázali Mladí reportéri, že všímavosť im nie je cudzia, vedia pomenovávať lokálne problémy, systematicky pracovať a podnikať praktické malé kroky k riešeniu veľkých problémov, akým je aj klimatická kríza. „Často išli ešte ďalej, zisťovali postoje svojho okolia či zástupcov samosprávy, navrhli riešenie a čo je skvelé, podarilo sa im zmeny realizovať, a tak meniť svoje okolie k lepšiemu,“ povedala porotkyňa Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK, ktorá sa dlhé roky venuje vzdelávaniu a mentoringu v oblasti triedenia. „V čase zhoršujúcej sa klimatickej krízy a biodiverzity je schopnosť rozmýšľať v súvislostiach a dokázať hľadať cesty na zlepšenie v prostredí každého z nás jeden zo základných pilierov úspechu globálneho boja so zmenou klímy,“ zhodnotila členka poroty Lucia Szabová z Klimatickej koalície/Znepokojené matky.

Dlhodobo sa tešia nadšeniu mladých

Mladí reportéri pre životné prostredie (Young Reporters for the Environment, YRE) je certifikovaný vzdelávací program medzinárodnej Nadácie pre environmentálne vzdelávanie (Foundation for Environmental education – FEE), určený mladým ľuďom vo veku 11 – 25 rokov. Do programu je zapojených viac ako 275 000 reportérov zo 43 krajín z celého sveta. Na Slovenku funguje od roku 2009, koordinuje ho trenčianske Centrum environmentálnych aktivít, garantom je sieť environmentálne-výchovných organizácií Špirála, ktorá združuje neziskové mimovládne organizácie, okrem toho je oficiálne akceptovaný a podporovaný agentúrou UNESCO. „Program rozvíja environmentálne povedomie žiakov, mediálne zručnosti aj občiansku participáciu. Zároveň podporuje projektovú formu vzdelávania, kedy tím študentov a učiteľov realizuje rôznorodé aktivity v rámci výučbového procesu aj mimo neho a rozvíja tiež komunikačné schopnosti mladých ľudí,“ dodáva Centrum environmentálnych aktivít.

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.04.2017
Prihláste sa do súťaže „Do práce na bicykli“
Po úspešnom priebe­hu posledných troch ročníkov celonárod­nej kampane „Do práce na bicykli“ sa jej autori rozhodli po­kračovať aj v tomto roku.
viac
20.10.2020
O cenu Európskeho týždňa mobility 2020 bojovali aj samosprávy
Do Európskeho týždňa mobility 2020 sa svojimi aktivitami a trvalými opatreniami zapojilo 55 samospráv. Najaktívnejšou samosprávou sa stala mestská časť Bratislavy – Ružinov, s originálnym podujatím uspelo aj mesto Senec a aj Levoča získala ocenenie v kategórii samospráv Efektívne trvalé opatrenie.
viac
11.08.2022
Slovenskí Mladí reportéri pre životné prostredie opäť zožali úspechy v zahraničí
Mladí reportéri pre životné prostredie zo Slovenska sú opäť svetoví! V medzinárodnej súťaži Young Reporters for the Environment (YRE) 2022 získali v obrovskej konkurencii dve 1. miesta, dve 2. miesta a jedno 3. miesto.
viac
04.11.2022
Swapy či zóny bez peňazí šetria peňaženky aj životné prostredie
Nepotrebuješ to? Vymeň alebo daruj to! Aj to je heslom rôznych swapových akcií, darovacích bazárov či zón bez peňazí, ktoré sa u nás čoraz viac dostávajú do popredia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %