Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
08.02.2016 09:00

Národné projekty podporia samosprávy pri poskytovaní sociálnych služieb


Poskytovatelia sociálnych služieb majú možnosť zapojiť sa do troch veľkých projektov. (Foto: Pixabay.com)


Mestá a obce majú možnosť zapojiť sa do troch národných projektov Podpora opatrovateľskej služby, Podpora terénnej sociálnej práce I a Podpora vybraných sociálnych služieb krízovej intervencie na komunitnej úrovni.


Vyhlásila ich Implementačná agentúra posledný deň minulého roka a sú obdobou predchádzajúcich projektov, ktoré sa uskutočňovali v predchádzajúcich rokoch. Niektoré výzvy sú rozšírené aj pre mestá a obce z Bratislavského samosprávneho kraja.

ZMOS očakáva výrazné zapojenie miest a obcí najmä v projekte podpory terénnej sociálnej práce. Žiadosti na tento projekt pre mestá a obce, ktoré terénnu sociálnu prácu vykonávali cez národný projekt aj v minulom období, sú časovo limitované do 14. januára 2016, pre ostatných do 3. februára 2016. V dvoch ďalších národných projektoch nie je termínovo limitované podávanie žiadostí, budú sa vyhodnocovať priebežne. O to viac musia obce na túto situáciu reagovať a prispôsobiť sa aj nárokom ostatných neverejných poskytovateľov.

Podľa Jozefa Turčányho, výkonného podpredsedu Združenia miest a obcí Slovenska, najmä podpora „opatrovateľskej služby môže byť efektívnym nástrojom pomoci obyvateľom, ktorí uprednostňujú poskytovanie sociálnej služby v prirodzenom domácom prostredí“. Výkonný podpredseda zároveň ocenil to, že v tejto výzve je priestor na zapojenie sa miest a obcí z Bratislavského samosprávneho kraja. „Toto rozhodnutie vyhlasovateľa výzvy považujem aj za úspech pôsobenia ZMOS, keďže poskytnutie priestoru pre tieto samosprávy bola naša dlhodobá požiadavka,“ uzatvára výkonný podpredseda Jozef Turčány.

Združenie miest a obcí Slovenska dáva samosprávam tieto výzvy do pozornosti, pretože ide o priamu podporu rozvoja sociálnych služieb, za ktoré sú zodpovedné mestá a obce.

Aktuálne výzvy Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky sú zverejnené na web stránke jeho Implementačnej agentúry www.ia.gov.sk. ZMOS ich dáva do pozornosti mestám a obciam vo všetkých samosprávnych krajoch a predpokladá, že záujem samospráv bude vyšší ako v predchádzajúcich národných projektoch, keďže mnohé sa mali možnosť inšpirovať skúsenosťami od tých miest a obcí, ktoré ho pre svojich obyvateľov už uskutočňovali.

Autor: (zmos)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.04.2024
NKN spúšťa nový grantový program Eko ďalej
Nitrianska komunitná nadácia (NKN) spúšťa nový grantový program Eko ďalej. Žiadatelia môžu v rámci neho získať na rôzne ekologické projekty dotáciu do výšky 2500 eur.
viac
13.04.2024
Za 20 rokov zrealizovali zdravotní klauni vyše 32-tis.klauniád
Zdravotní klauni z občianskeho združenia Červený nos Clowndoctors počas svojho pôsobenia zrealizovali na Slovensku už vyše 32.000 klauniád. Pri príležitosti 20. výročia založenia občianskeho združenia o tom informovala Martina Dobšinská Novomestská zo združenia.
viac
13.04.2024
Výstavbu kompostárne by mali ukončiť v júni, mesto vybavuje povolenia
Mesto Brezno by malo v júni ukončiť výstavbu kompostárne, s ktorou v areáli za bývalou mliekarňou a súčasnou betonárkou na Mliekarenskej ulici začalo pred takmer dvomi rokmi. Informovala o tom samospráva na svojom webe s tým, že vybavuje povolenia potrebné k jej prevádzke a činnosti.
viac
13.04.2024
MK SR označilo úspech festivalu Východná za jednu z priorít vedenia
Úspech medzinárodného folklórneho festivalu Východná je jednou z priorít Ministerstva kultúry (MK) SR. Prípravám treba venovať adekvátnu pozornosť a prinavrátiť mu jeho status.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %