Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
14.02.2022 04:15

Národný park Slovenský kras oslavuje 20 rokov od svojho založenia


Na snímke vnútorné priestory Malej drienčanskej jaskyne v Drienčanskom krase pri obci Drienčany v okrese Rimavská Sobota. Snímka zdroj: (tasr).


Národný park (NP) Slovenský kras oslavuje 20. výročie svojho založenia, 13. februára 2002 sa stal druhým najmladším a štvrtým najväčším národným parkom na Slovensku.


Charakteristické sú preň najmä početné jaskyne a priepasti, ale i bohatý výskyt netopierov. Informovala o tom hovorkyňa Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Kristína Bocková.

Slovenský kras je najrozsiahlejším a najtypickejším územím planinového krasu v strednej Európe, prvé zmienky o ochrane jeho územia zaznamenali už v roku 1925, keď bola zriadená čiastočná rezervácia Jasovské jaskyne. V nasledujúcich desaťročiach vyhlasovali i ďalšie chránené krajinné časti, v roku 1973 vznikla vyhláškou ministerstva kultúry Chránená krajinná oblasť Slovenský kras.

Charakteristickými prvkami Slovenského krasu sú najmä jaskyne a priepasti, doteraz ich je známych vyše 1350. Jaskyne Slovenského krasu a priľahlého Aggteleckého krasu v Maďarsku v roku 1995 zapísali i do zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Veľkým bohatstvom je aj kvalitná a čistá krasová voda, ktorá na údoliach planín vyviera vo forme krasových prameňov.

V súvislosti s veľkým množstvom jaskynných priestorov je územie Slovenského krasu jednou z najvýznamnejších oblastí pre výskyt netopierov na Slovensku aj v strednej Európe. Doposiaľ v Slovenskom krase počas zimného obdobia odborníci potvrdili výskyt 23 druhov netopierov, ich celková početnosť sa pohybuje od 60 000 do 75 000 jedincov.

"V súčasnosti prechádzajú národné parky na Slovensku transformáciou, ktorá predstavuje aj pre Slovenský kras významný medzník. Čaká nás veľa práce, bude treba zvládnuť okrem iného aj dôležité úlohy, akými sú vypracovanie programu starostlivosti a zonácia územia. Urobíme všetko preto, aby sme ochranu prírody posunuli na lepšiu úroveň,“ uviedol riaditeľ Správy NP Slovenský kras Ján Kilík.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.10.2017
Za 60 rokov CSS – Bôrik vytvorilo druhý domov pre viac ako 3-tisíc ľudí
Súčasťou osláv bol aj krátky prierez históriou zariadenia a kultúrny program, v ktorom sa predstavili detskí sólisti či folklórna skupina Hájiček – Chrenovec – Brusno.
viac
13.11.2017
Pieninský národný park oslavuje 50. výročie svojho vzniku
Minister životného prostredia László Sólymos odovzdal ocenia osobnostiam a inštitúciám spolupracujúcim s Pieninským národným parkom za ich dlhoročnú starostlivosť, pomoc a priazeň.
viac
12.09.2019
Živijó 50! - Oslavy SNG na Zvolenskom zámku
V septembri 2019 uplynie 50 rokov od sprístupnenia expozícií Slovenskej národnej galérie (SNG), ktoré vznikli v priestoroch zrekonštruovaného Zvolenského zámku. Vedenie galérie pri tejto príležitosti pripravilo pre návštevníkov pestrý program a už v piatok 13. septembra začne na zámku veľká oslava.
viac
01.10.2021
Od sprístupnenia Jasovskej jaskyne uplynulo 175 rokov
V poradí 175. výročie sprístupnenia Jasovskej jaskyne verejnosti si v stredu (29. 9.) pripomenula Správa slovenských jaskýň Štátnej ochrany prírody (SSJ ŠOP) SR. Patrí medzi prvú klasicky sprístupnenú jaskyňu na Slovensku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %