Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
25.12.2018 09:15

Návštevníci Kysuckého múzea môžu obdivovať stovky miniatúrnych betlehemov


Snímka zdroj: Kysucké múzeum


Betlehemy ako ich nepoznáme je názov výstavy v Kysuckom múzeu v Čadci, na ktorej prezentuje Žilinčan Jozef Práznovský takmer 420 miniatúrnych betlehemov, 21 veľkých betlehemov a 15 obrazov z jeho autorskej tvorby.


Podľa hlavnej lektorky múzea Dariny Hnidkovej čerpal autor pri tvorbe malých betlehemov zo slovenských ľudových tradícií zobrazenia Svätej rodiny a narodenia Ježiša Krista.       

"Zároveň však tradičný betlehem ozvláštňuje o nové použité materiály. Miniatúrne figúrky vsádza do materiálov získaných z prírody, ako sú plody tekvice, vlašského či kokosového orecha, morské mušle, kôra stromov či vápenec. Vo figurálnych kompozíciách sa sústreďuje na kombinovanú techniku dreva a hliny, niekedy so spojením skla. Rád pritom spracováva aj netradičný prírodný materiál, ako sú rybie kosti, šupiny či lesné plody," uviedla Hnidková.       

Etnológ Kysuckého múzea v Čadci Pavol Markech pripomenul, že prvý betlehem (jasličky) sa spomína už v 13. storočí. "Bol to živý betlehem a nápad na jeho vytvorenie skrsol v hlave Giovanniho Bernardoneho, ktorého poznáme pod menom svätý František z Assisi. Chcel obyčajným ľuďom, ktorí nevedeli čítať, priblížiť príbeh Ježišovho narodenia. Preto vianočnú omšu slúžil v roku 1223 pri jaskyni v horskej oblasti Umbrie v Taliansku. Jaskyňa sa stala živým betlehemom. V jasličkách ležalo dieťatko, okolo neho stála Mária s Jozefom a atmosféru dotvárali živé zvieratá, ktoré si požičal od tunajších hospodárov," dodal Markech.       

"Všetci s úžasom sledovali omšu, stvárnenú ako živý príbeh o Kristovom narodení. František dobre vedel, že chudobným ľuďom, ktorí nevedeli čítať, a predovšetkým malým deťom, takto povie o narodení Ježiša Krista oveľa viac. Úspech omše znamenal postupné rozšírenie drevených betlehemov v životnej veľkosti do kostolov a neskôr rozšírenie ich zmenšenín do domáceho prostredia," vysvetlil etnológ Kysuckého múzea.       

Výstava Betlehemy ako ich nepoznáme potrvá v Kysuckom múzeu v Čadci do konca januára 2019.     

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.11.2019
Vianočné ozdoby v Kysuckom múzeu
Kysucké múzeum v Čadci Vás pozýva na výstavu vianočných ozdôb a dekorácií, ktorú pripravilo v spolupráci s Výrobným družstvom OKRASA Čadca a kysuckými ľudovými výrobcami.
viac
17.01.2020
Výstava Cesta na Mesiac v Kysuckom múzeum v Čadci
Kysucké múzeum v Čadci v spolupráci s Technickým múzeom v Košiciach pripravilo pre návštevníkov putovnú výstavu Cesta na Mesiac, ktorú si budú môcť od 13. 1. do 1. 3. 2020 prehliadnuť v hlavnej budove Kysuckého múzea v Čadci.
viac
06.03.2020
Výstava To vajíčko maľované predstavuje množstvo umelcov z regiónu
Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, pripravilo tradičnú výstavu s veľkonočnou tematikou. Tento rok svoje výrobky prezentuje viac ako 40 autorov.
viac
04.06.2020
Výstava Užitočná krása dreva priblíži krásu tohto prírodného materiálu
Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, pripravilo autorskú, predajnú výstavu drevených výrobkov autora Jozefa Marca pod názvom Užitočná krása dreva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %