Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
28.01.2020 03:40

Návštevníci múzea budú opäť spoznávať historické predmety


Liptovské múzeum v Ružomberku. Snímka zdroj: muzeum.sk


Liptovské múzeum v Ružomberku v novom roku pokračuje v sérii podujatí Príbeh nášho múzea, počas ktorých verejnosti prezentuje predmety so svojich zbierok. Prvé zo stretnutí sa uskutoční v utorok (28. 1.) o 17.00 h.


Podľa historika Liptovského múzea Rastislava Moldu bude podujatie pozostávať z dvoch častí. V tej prvej sa návštevníci v prednáške dozvedia, ako sa v minulosti, počas takmer 110-ročnej histórie múzea vystavovali umelecké diela v jeho priestoroch. "Zameria sa aj na to, ako, kedy a za akých okolností vznikala prvá obrazáreň. Dozvedia aj to, ako sa Liptovské múzeum stará o zbierkové predmety vo svojom fonde a čo všetko musia absolvovať, kým sa z nich stanú exponáty na výstavách či trvalých expozíciách," uviedol historik.

V druhej časti podujatia uvidia hostia prehliadku aktuálnej trvalej expozície sakrálneho umenia v priestoroch Liptovského múzea. Prehliadka bude spojená s kurátorským výkladom. Návštevníci tak budú mať možnosť spoznať bližšie vystavené sakrálne umelecké diela, predovšetkým vzácne oltárne obrazy a plastiky z kostolov liptovského regiónu. "Veríme, že takto pripravený cyklus podujatí, keď majú návštevníci múzea možnosť vypočuť si tematickú prednášku a zároveň navštíviť jednu z expozícii či aktuálnych výstav, bude zaujímavým spestrením utorkového podvečera," skonštatoval Molda.      

 Liptovské múzeum v Ružomberku plánuje podobné prednášky na celý rok 2020, a to vždy v posledný utorok mesiaca o 17.00 h.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.09.2020
V múzeu predstavujú umenie a umelcov Liptova v 19. storočí
Umenie a umelcov spojených s regiónom Liptova v 19. storočí predstavuje nová výstava, ktorú tento týždeň otvorili v Liptovskom múzeu v Ružomberku.
viac
09.10.2020
Liptovské múzeum chystá online vzdelávacie prenosy pre školy
Liptovské múzeum v Ružomberku pripravuje inovatívnu formu vzdelávacích programov pre školy. Prostredníctvom priamych internetových prenosov z prostredia svojich expozícií ponúkne učiteľom a žiakom vybrané témy z regionálnej histórie, národopisu i prírodných vied.
viac
23.02.2022
Liptovské múzeum uviedlo do života novú expozíciu - Poklad z Likavy
Liptovské múzeum má pripravenú atraktívnu novinku. Dnešným dňom bola do života uvedená nová expozícia - Poklad z Likavy. Ide o slovenský unikát. Jedinečný poklad z Likavky bol objavený pred tromi rokmi náhodou manželským párom pri potulkách lesom neďaleko Hradu Likava.
viac
29.06.2022
V Liptovskom múzeu sprístupnili novú expozíciu o dejinách Liptova
Novú stálu expozíciu Stredoveké a novoveké dejiny Liptova sprístupnili v utorok v Liptovskom múzeu v Ružomberku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %