Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
13.08.2020 09:45

Návštevníci osláv SNP musia pre koronavírus počítať s obmedzeniami


Ilustračná snímka.


Múzeum Slovenského národného povstania pripravuje dvojdňové (28. - 29. augusta) celoštátne oslavy 76. výročia Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici, ale pre opatrenia v súvislosti s ochorením COVID-19 musia návštevníci počítať s obmedzeniami.


Informoval o tom v stredu generálny riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev.

V piatok (28. 8.) o 19.00 h ich odštartuje koncert Štátnej opery v areáli Pamätníka SNP, počas ktorého ocenia osobnosti a organizácie, aktívne podporujúce činnosť múzea. Počet návštevníkov nemôže presiahnuť číslo tisíc, preto organizátori odporúčajú záujemcom v predstihu si vyzdvihnúť bezplatné lístky, respektíve pásky na ruku v pokladni múzea od 20. augusta.      

Oficiálny program v sobotu 29. augusta sa začne o 11.00 h preletom leteckej techniky Ozbrojených síl SR a pietnym aktom kladenia vencov. Osobnú účasť na ňom prisľúbili všetci traja najvyšší ústavní činitelia, ktorí vystúpia s príhovormi.     

„Oficiálna časť osláv SNP je určená výlučne pre pozvaných hostí, žijúcich priamych účastníkov, predstaviteľov diplomatických zastúpení v SR a členov Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Keďže celú oficiálnu časť bude vysielať v priamom prenose RTVS, záujemcovia si ju môžu pozrieť z pohodlia svojich domovov. Kto však prejaví záujem prísť v tento deň do areálu Pamätníka SNP, môže sa v čase od 8.00 do 13.30 h pohybovať iba v priestore Skanzenu ťažkej bojovej techniky. V tomto sektore budú všetky sprievodné aktivity osláv SNP určené pre verejnosť. Vstup do areálu bude iba z Kapitulskej ulice. Počet ľudí na tejto ploche je takisto limitovaný na maximum tisíc. Podľa toho, ako budú návštevníci odchádzať, budeme púšťať ďalších,” zdôraznil Dalibor Lesník z Múzea SNP zodpovedný za organizačné zabezpečenie.

Približne od 13.30 do 15.00 h sa na hlavnej tribúne pred Pamätníkom SNP uskutoční krátky kultúrny program s predstavením folklórneho súboru Urpín, po ktorom vystúpi Marián Greksa, Henry Tóth a Slavomír Repaský. Ten je pre verejnosť, ale rovnako pri dodržaní limitovaného počtu osôb.

„Stála expozícia s výstavnými priestormi Múzea SNP bude pre verejnosť otvorená od 15.00 h bezplatne. V jednom čase sa tam však môže pohybovať najviac 170 osôb,” pripomenul Lesník.

Oslavy SNP ukončí komponovaný multimediálny program pod názvom Vlčia stráž 2, ktorý sa začne o 20.45 h na hlavnej tribúne pred Pamätníkom SNP. Nadväzuje na program Vlčia stráž 1, ktorý verejnosti predstavili počas 70. výročia SNP. Aj v tomto prípade sú lístky bezplatné a pre limitovaný počet divákov, a teda je najvhodnejšie si ich vyzdvihnúť v pokladni múzea, čo je možné tiež od 20. augusta.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.09.2020
Tohtoročná oravská Gajdovačka bude v rúškach a bez medzinárodnej účasti
Gajdošský festival v Oravskej Polhore sa pre pandémiu nového koronavírusu bude tento rok konať bez medzinárodnej účasti.
viac
26.10.2020
Kultúra sa presúva do online priestoru
V súvislosti s obmedzením pohybu obyvateľstva zostane všetkých 18 kultúrnych inštitúcií v zriaďovateľskej pôsobnosti trnavskej župy pre verejnosť uzatvorených od soboty 24. októbra 2020 až do odvolania.
viac
28.11.2020
Vianočný strom rozsvieti Mikuláš a primátor Ján Nosko bez detí
Banskobystrické Vianoce tak, ako ich z minulých rokov poznajú miestni a návštevníci mesta pod Urpínom, nebudú. Opatrenia proti pandémii nového koronavírusu urobili škrt v plánovanom programe mesta.
viac
11.09.2023
ITAPA DEFENCE EXPO
Už 21. septembra o 9:00 ráno odštartuje ITAPA DEFENCE EXPO o vojenskej technike v areáli Múzeu SNP v Banskej Bystrici.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %