Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
15.08.2020 11:10

Návštevnosť rozhľadne Čerešenka stúpa


Na snímke rozhľadňa Čerešenka, ktorá leží na rozhraní chotárov obcí Čižatice, Chrastné a Rozhanovce v okrese Košice-okolie. Pri kamennej veži z roku 2013 pribudlo aj detské ihrisko, do prevádzky ho uviedli v sobotu 15. augusta.


Návštevnosť rozhľadne Čerešenka stúpa, uviedol to predseda občianskeho združenia (OZ) s rovnomenným názvom Viktor Dulina.


Takmer pri 12 metrov vysokej kamennej veži na rozhraní chotárov obcí Čižatice, Chrastné a Rozhanovce v okrese Košice-okolie otvorili v sobotu (15. 8.) podujatie Stredovek na tanieri. V rámci neho uviedli do prevádzky aj detské ihrisko.

Rozhľadňu podľa neho navštevujú ľudia z celého sveta, o čom svedčia i zápisky v knihe návštev. „Boli tu aj z Vietnamu či z Francúzska. Niekedy tu aj stanujú. Naozaj sa návštevnosť za posledné roky výrazne zvýšila. Tento rok je - nenazvem to, že extrémne, ale výrazné zvýšenie aj vďaka pandémii nového koronavírusu. Slováci konečne spoznávajú domáce prostredie. Cez víkend sa tu otočí aj 500 ľudí,“ povedal.

Z vrchu veže vidieť panorámu Slánskych vrchov vrátane časti na ne nadväzujúcich Zemplínskych vrchov v Maďarsku, údolie Torysy, časť Volovských vrchov s Kojšovskou hoľou, Sopotnické vrchy či kopce v okolí Košíc a Prešova. „Keď je pekné počasie, dohliadnete až do Tatier,“ dodal Dulina s tým, že turisti zvyknú po ceste navštíviť aj neďaleký Herliansky gejzír či opálové bane pri obci Červenica.

Z Fondu malých projektov v rámci programu Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko pribudlo pri veži pre verejnosť aj detské ihrisko, ktoré pozostáva z viacerých herných prvkov. „Bol po tom dopyt. Aj v návštevných knižkách bolo vidieť, že ľudia tu chcú stráviť čas, tak sme sa snažili hľadať niečo, aby na to mali dôvod a radi tu zostávali,“ vysvetlil.

Ihrisko uviedli do prevádzky v sobotu (15. 8.) počas podujatia Stredovek na tanieri, ktoré sa začne o 15.00 h. Aj keď v minulých rokoch organizovali podobné podujatia, program toho tohtoročného bude podľa jeho slov najbohatší. Okrem lukostreľby, rezbárstva či hrnčiarstva sú pripravené tiež ukážky historického šermu a sokoliarstva. „Poprechádzate sa v historickom táborisku, uvidíte ukážky stredovekých bojov a ochutnáte stredovekú i súčasnú kuchyňu. Trošku adrenalínu dneška do celej stredovekej atmosféry prinesie akrobatická i ohňová šou,“ uviedlo OZ Čerešenka s tým, že pre deti pripravili aj aktivity, ako maľovanie na tvár alebo možnosť zajazdiť si na poníkoch. Návštevníci sa môžu do stredoveku preniesť i prostredníctvom virtuálnej reality.

Rozhľadňu vybudovali pri príležitosti 700. výročia bitky pri Rozhanovciach, ktorá sa v danej lokalite odohrala v roku 1312. Stavba má tvar jednoduchého hranolu s otvormi vo forme kríža, čo má evokovať formu stredovekej veže a pietnej symboliky. Zároveň je pamätným miestom. Peši alebo autami sa k nej dá dostať z najvyššieho bodu účelovej poloasfaltovej komunikácie, ktorá spája obce Chrastné a Čižatice. Vzdialenosť zo stredu oboch obcí je necelého poldruha kilometra. Z centra Košíc je to zhruba 14 kilometrov. Ako Dulina dodal, chcú pracovať na tom, aby prístup k rozhľadni vynovili.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.06.2020
Prácu našich predkov predstaví podujatie Na kysuckých lúkach
Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, pripravuje v Múzeu kysuckej dediny obľúbené podujatie pod názvom Na kysuckých lúkach. Uskutoční sa v nedeľu 28. júna.
viac
20.08.2020
Vyberte sa na Cestu za pokladom, ukryli sme ho v Kaštieli Radoľa
V nedeľu 30. augusta pozývame všetkých tých, ktorí sa chcú zábavnou formou niečo nové naučiť na podujatie pre deti a ich rodičov pod názvom Cesta za pokladom.
viac
21.08.2020
Stredovek v Petržalke ukáže dobových šermiarov
Na Stredoveku v Petržalke vás prevedú obdobiami od Veľkej Moravy až po obdobie vlády Karola Róberta.
viac
22.08.2020
Otvorenie nového areálu plážového volejbalu v Prešove podporil prezident SOŠV
Loptu na exhibičný zápas v rámci prvého ročníka turnaja Beachvolley Cup 2020, ktorý sa v sobotu odohráva na novom, svojho druhu jedinom profesionálnom ihrisku plážového volejbalu v Prešove, nadhodil prezident Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Anton Siekel.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %