Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
15.02.2022 01:25

Navýšenie Fondu európskej pomoci pre najodkázanejšie osoby


Ilustračná snímka.


Slovensko dostane z protikrízového eurofondového balíka REACT-EU sumu 22,9 milióna eur, ktorá bude smerovať do Fondu európskej pomoci pre najodkázanejšie osoby (FEAD). Na rok 2022 sa zvýši suma pre tento fond takmer o 4 milióny eur.


Zvýšenie objemu prostriedkov pre tento fond v tomto roku pomôže 60-tisíc poberateľom pomoci v hmotnej núdzi. Vyplýva to z návrhu revidovaného operačného programu potravinovej a základnej materiálnej pomoci na roky 2014 až 2020, ktorý schválila vláda.

Pozitívny vplyv sa prejaví znížením ekonomického zaťaženia domácnosti so zabezpečovaním základných komodít ako sú potraviny u rozšírenej cieľovej skupiny. Pôjde o poskytovanie potravinových balíčkov pre ľudí v hmotnej núdzi.

FEAD pomáha zmierňovať najhoršie formy chudoby v EÚ, ako je potravinová deprivácia a materiálna deprivácia najodkázanejších osôb. Fond podporuje vnútroštátne schémy, v rámci ktorých sa potravinová alebo základná materiálna pomoc distribuuje pomocou partnerských organizácií vybratých členskými štátmi medzi najodkázanejšie osoby.

Táto pomoc zahŕňa potraviny a ďalšie základné veci osobnej potreby, napríklad mydlo a šampón. Materiálnu pomoc musia sprevádzať opatrenia v oblasti sociálneho začlenenia, ako sú napríklad usmernenie a podpora, ktoré majú ľuďom pomôcť vymaniť sa z chudoby.

Návrh revidovaného operačného programu potravinovej a základnej materiálnej pomoci na roky 2014 až 2020 dostupný je TU.  

Autor: (employmenet.gov.sk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.09.2019
Centrálny krízový fond prispel obciam na preventívne opatrenia
Trnavská župa prostredníctvom Centrálneho krízového fondu (CKF) podporila projekty zamerané na predchádzanie živelných udalostí a katastrof na území kraja sumou 15-tisíc eur.
viac
29.09.2020
Prvé kiná dostanú podporu už v októbri
Audiovizuálny fond včlenil 500 tisíc eur pre 57 prevádzkovateľov kín na Slovensku. Pandémia koronavírusu totiž výrazne zasiahla aj kiná. Ako prvé boli zrušené verejné podujatia a s nimi i filmové predstavenia.
viac
25.03.2021
Rezort práce obnoví potravinovú a materiálnu pomoc
Ľuďom v hmotnej núdzi či v krízovej životnej situácií opäť pomôžu potravinové a hygienické balíčky. Na ich financovanie vyčlenila Európska komisia pre Slovensko v tomto roku takmer 19 miliónov eur.
viac
17.03.2022
Historicky prvá analýza o digitálnej chudobe
Digitálna chudoba ohrozuje desaťtisíce Slovákov. Medzi skupiny obyvateľov, ktoré majú najviac sťažený prístup k online službám, patria seniori a nízkopríjmové domácnosti s deťmi.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %