Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
21.01.2021 12:20

Nebezpečný odpad z testovania by sa mal odovzdať priamo zariadeniu


Ilustračná snímka: (tasr).


Nebezpečný odpad z testovania na ochorenie COVID-19 by sa mal odovzdať priamo poverenému zariadeniu na nakladanie odpadov.


Vyplýva to z návrhu zákona o integrovanej prevencii a kontrole znečisťovania životného prostredia a zákona o odpadoch, ktorý v stredu schválila vláda. Zároveň odobrila aj návrh prijať zákon v skrátenom legislatívnom konaní.

S nárastom nebezpečného odpadu sa ráta na odberných miestach v súvislosti s testovaním na ochorenie COVID-19. Cieľom návrhu zákona je umožniť ministerstvu životného prostredia, na základe povolenia Slovenskej inšpekcie životného prostredia alebo okresného úradu, poverenie zariadenia, aby prijalo a zhodnotilo nebezpečný odpad. Bolo by to nad rámec platného povolenia, uvádza sa v materiáli.

„Ide predovšetkým o väčšie prevádzky, spravidla zariadenia na spaľovanie alebo spoluspaľovanie odpadov, ktoré používajú najlepšie dostupné technológie, a kde je zaručené nakladanie s týmito nebezpečnými odpadmi v súlade s relevantnými právnymi predpismi a zároveň dosahovanie ustanovených limitov vo vzťahu k ochrane ovzdušia,” uvádza ministerstvo.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.11.2016
Cenu Slovenskej republiky za krajinu udelili mestu Hriňová
Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) udelilo 9. novembra 2016, v priestoroch historickej Radnice mesta Banská Bystrica, Cenu Slovenskej republiky za krajinu 2016 mestu Hriňová za projekt „Hriňovské lazy – krajina hodnôt“.
viac
22.11.2016
Ochranári žiadajú ministra, aby podporil vyhlásenie NP Podunajsko
Členovia Slovenského ochranárskeho snemu sa obrátili na ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa (Most-Híd) s výzvou, aby podporil vyhlásenie Národného parku Podunajsko.
viac
18.03.2017
Európa nechce skládky odpadu (ani na Slovensku)
Poslanci Európskeho parlamentu (EP) veľkou väčšinou hlasov odporučili 14. marca členským štátom EU zmeny v legislatíve, podľa ktorých by mali do roku 2030 zvýšiť podiel odpadu určeného na recykláciu zo súčasného priemeru 44 na 70 percent.
viac
04.02.2021
Nebezpečný odpad z testovania by sa mohol likvidovať v cementárňach
Nebezpečný biologický odpad z testovania na ochorenie COVID-19 by sa mohol likvidovať v nemocničných spaľovniach, bratislavskej a košickej komunálnej spaľovni odpadov a cementárňach. Uviedol to odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %