Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
04.02.2021 03:15

Nebezpečný odpad z testovania by sa mohol likvidovať v cementárňach


Ilustračná snímka: (tasr).


Nebezpečný biologický odpad z testovania na ochorenie COVID-19 by sa mohol likvidovať v nemocničných spaľovniach, bratislavskej a košickej komunálnej spaľovni odpadov a cementárňach. Uviedol to odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.


Envirorezort eviduje problém s odpadom, ktorý vzniká v súvislosti s pandémiou. Z tohto dôvodu minulý týždeň parlament urýchlene prijal novelu zákona o odpadoch a novelu zákona o integrovanom posudzovaní, ktoré umožnia zvýšiť kapacity na likvidovanie biologicky nebezpečného odpadu. „Legislatíva momentálne čaká na podpis prezidentky a do platnosti vstúpi zverejnením v Zbierke zákonov. Následne MŽP SR zverejní zoznam subjektov, ktoré budú oprávnené na likvidáciu tohto druhu biologického odpadu,” vysvetlil odbor komunikácie.

S nárastom nebezpečného odpadu sa ráta na odberných miestach v súvislosti s testovaním na ochorenie COVID-19. Na zvyšovanie kapacít likvidácie biologického odpadu sa použije niekoľko spôsobov. Rezort približuje, že by sa tak malo udiať v nemocničných spaľovniach, ktoré majú technické zariadenia schopné spaľovať väčšie množstvo odpadu. Zariadenia sa však nemohli využívať pre environmentálne limity.

„Ďalší spôsob zvýšenia kapacity je, že sa povolí spracovanie tohto odpadu v zariadeniach, ktoré na to majú technické možnosti,” konštatuje MŽP s tým, že ide o spaľovne, ktoré používajú teplotu vyššiu ako 750 stupňov Celzia. Táto teplota je potrebná na likvidáciu vírusov. Patria tam spaľovňa v Košiciach a Bratislave a všetky cementárne, ktoré využívajú tento druh spaľovania.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.11.2020
Úprava odpadov pred skládkovaním sa od januára nespustí
Upravovanie zvyškového zmesového odpadu pred skládkovaním v praxi, ktoré sa malo podľa novely zákona o odpadoch spustiť od januára 2021, nebude skutočnosťou skôr ako niekedy v roku 2022.
viac
21.01.2021
Nebezpečný odpad z testovania by sa mal odovzdať priamo zariadeniu
Nebezpečný odpad z testovania na ochorenie COVID-19 by sa mal odovzdať priamo poverenému zariadeniu na nakladanie odpadov.
viac
10.08.2021
Správa o klíme podčiarkuje dôležitosť prijímania nevyhnutných opatrení
Zverejnená správa o klíme podčiarkuje dôležitosť prijímania nevyhnutných opatrení, ktoré zmierna dôsledky klimatickej zmeny. Slovenský envirorezort v tejto súvislosti pripravuje Akčný plán adaptácie SR na zmenu klímy (NAP).
viac
14.12.2021
Košická aj bratislavská spaľovňa KO znižovali a znižujú uhlíkovú stopu
Energetické zhodnocovanie odpadov v dvoch slovenských spaľovniach komunálnych odpadov (KO) – v Bratislave a Košiciach – sa podpisuje na znižovaní uhlíkovej stopy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %