Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
06.09.2019 09:15

Nedeľa svätého Huberta v Skanzene Vychylovka – Nová Bystrica


Ilustračný výrez plagátu


Že muži vedia správne pripraviť mäso z diviny a sú výborní kuchári, sa môžete presvedčiť na podujatí „Nedeľa svätého Huberta“ v nedeľu 15. septembra 2019.


 V Skanzene Vychylovka - Nová Bystrica sa zídu šikovní, odvážni poľovníci, ktorí predvedú svoje kuchárske umenie širokej verejnosti prípravou jedál - špecialít z diviny. Kysucké múzeum v Čadci a jeho zriaďovateľ Žilinský samosprávny kraj pozýva všetkých labužníkov poľovníckych špecialít, aby prišli ochutnať jedlá pripravené priamo pri objektoch skanzenu. Od 13.30 hod. nebude chýbať dobrá zábava pri Ľudovej hudbe Starejší z Novej Bystrice, ktorá spestrí a obohatí ochutnávku dobrôt z poľovníckej kuchyne.

„Zatiaľ čo v mnohých iných štátoch konzumujú divinu ako lahôdku, u nás ju ešte všeobecne pokladajú za menejcenné mäso, hoci by to malo byť naopak. Divina je mäso nielen veľmi chutné, ale aj zdravé. Jedným z dôvodov prečo u nás nie je divina obľúbená je skutočnosť, že mnohé gazdinky a kuchárky, ba i ženy samých poľovníkov nevedia divinu správne pripravovať. Pripravujú divinu nevhodným spôsobom, takže sa potom  netreba čudovať, keď nám divina často nechutí a neradi sa k nej vraciame“.

/Zdroj internet./

 

 

 

Autor: Darina Hnidková, Kysucké múzeum v Čadci


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.06.2016
Polievková nedeľa v Skanzene Nová Bystrica – Vychylovka
Na Slovensku slovo polievka vzniklo z výrazu polievať a označovalo druh jedla, keď sa pripravené prísady v tanieri zalievajú vývarom. V minulých storočiach boli polievky základom stravy.
viac
04.05.2019
Deň železnice v Skanzene Vychylovka – Nová Bystrica
Veľkým lákadlom pre turistov je Historická lesná úvraťová železnica - HLÚŽ.
viac
04.07.2019
Štvrtý ročník podujatia Chovateľský deň v skanzene vo Vychylovke
V poradí štvrtý ročník prezentačnej výstavy našich národných plemien hospodárskych zvierat sa bude konať v nedeľu 14. júla v skanzene Vychylovka, Nová Bystrica. Nejde však len o výstavu, ale celodenné tematické podujatie.
viac
08.08.2019
Dožinky na Kysuciach v Skanzene Nová Bystrica - Vychylovka
Prišiel čas, keď aj na Kysuciach nastalo obdobie zberu úrodu z polí a prípravy na tuhú zimu. Pri tejto príležitosti Kysucké múzeum v Čadci pripravilo návštevníkom Skanzenu Vychylovka – Nová Bystrica podujatie, ktoré im pripomenie čas dožiniek na Kysuciach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %