Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
27.11.2019 10:00

Nedožery-Brezany: Na Ondreja sa bude v obci driapať perie


Ilustračná snímka (tasr)


Driapanie peria, viazanie masteničiek či odlievanie vosku čaká na návštevníkov na Dedinských driapačkách v Nedožeroch-Brezanoch (okres Prievidza). Už šiesty ročník podujatia bude hostiť tamojší obecný úrad na Ondreja, 30. novembra od 17.00 h.


TASR o tom informovala Bibiána Krpelanová z Miestneho odboru Matice slovenskej v Nedožeroch-Brezanoch.       

"Po krátkej scénke miestnych ochotníčok si návštevníci budú môcť vyskúšať domáce zimné práce ako driapanie peria, rozbíjanie orechov či viazanie masteničiek. Slobodné dievky môžu vyskúšať aj odlievanie vosku cez kľúč a zistiť tak povolanie svojho nastávajúceho," priblížila Krpelanová.       

Na zahnanie hladu podľa nej budú podávať melencovú polievku, domáce šišky a poplamúchy, o uhasenie smädu bude taktiež postarané. "Nebude chýbať ani tombola s lákavými cenami. Večerom nás bude sprevádzať ľudová hudba Braňa Jakubisa," dodala.       

Dedinské driapačky z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, ktorý je zároveň hlavným partnerom projektu. Podujatie pripravil Miestny odbor Matice slovenskej v Nedožeroch-Brezanoch, obec a občianske združenie K-2000, uskutoční sa v rámci projektu Z mozaiky tradičnej kultúry hornej Nitry.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.05.2016
V Gabčíkove je rušno, koná sa tam medzinárodný zraz motorkárov
Dnes a v sobotu (28. 5.) je v Gabčíkove podstatne hlučnejšie ako v iných dňoch, v obci sa zišlo viac ako 1000 motocyklistov. Organizátori očakávajú až 5000 návštevníkov z celej republiky i zahraničia.
viac
09.06.2016
Pozvánka na Tréning koordinátorov komunít priateľských deťom a mladým ľuďom
Nadácia pre deti Slovenska na základe zisťovania potrieb detí a mladých ľudí naštartovala program Komunita priateľská deťom a mladým ľuďom.
viac
22.11.2022
V obci si pripomenú atmosféru dedinských driapačiek
Neskoré jesenné večery, počas ktorých dedinské ženy nielen párali perie, si bude môcť verejnosť pripomenúť 26. novembra od 17.00 h na Obecnom úrade (OcÚ) v Nedožeroch-Brezanoch v okrese Prievidza.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %