Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
06.04.2022 02:25

Nelegálne napojenie studní môže kontaminovať vodu


Ilustračná snímka: (tasr).


Nelegálne napojenie vlastnej studne na verejný vodovod môže kontaminovať vodu. Upozornil na to vedúci oddelenia kvality vody Liptovskej vodárenskej spoločnosti (LVS) v Liptovskom Mikuláši Tibor Burger.


"Prepojenie vnútorných rozvodov napojených na verejný vodovod s potrubím z iného zdroja vody predstavuje zdravotné riziko nielen pre majiteľa a členov domácnosti, ale aj širšieho okolia. Riziko je násobne vyššie, ak sa pre takýto krok rozhodne majiteľ penziónu, hotela alebo stravovacieho zariadenia," vysvetlil Burger.

Podľa jeho slov je len málo vlastných studní zabezpečených dezinfekciou. Zdôraznil, že zariadenia zabezpečujúce tlak vlastnej studňovej vody v systéme vysoko prevyšujú svojím výkonom tlak vody dodávanej verejným vodovodom. "Tento rozdiel môže spôsobiť prienik kontaminovanej vody do vnútorných rozvodov, ale aj ďalej do verejného vodovodu a ohroziť pitnú vodu v širšom okolí," povedal.

Priblížil, že množstvo odhalených prípadov nelegálneho prepojenia verejného vodovodu s vlastnou vodou dodávajú firmy alebo živnostníci "na kľúč". Podľa Burgera zákazníci veria, že sú to odborníci, že napojenie je bezpečné a v súlade s legislatívou. "Okrem zdravotného rizika zároveň neoprávneným vypúšťaním vody z vlastnej studne do verejnej kanalizácie dochádza k ekonomickej škode. Podľa zákona má vlastník studne povinnosť nahradiť škody prevádzkovateľovi," skonštatoval vedúci oddelenia kvality vody.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.01.2017
V silných mrazoch praskajú potrubia a zamŕzajú prípojky
V ostatných dňoch odstraňovali liptovskomikulášski vodári desiatky porúch. Pri výkopoch v premrznutej zemi museli používať aj hydraulické zbíjacie kladivo. Zem je v súčasnosti zamrznutá do hĺbky viac ako stodesať centimetrov.
viac
30.01.2017
Chýbajúci vodovod v Suchodolskej doline by mal zabezpečiť projekt vodárov
Dlhodobý nedostatok a prívod vody do obcí v rámci takzvanej Suchodolskej doliny v okrese Bánovce nad Bebravou by mohol vyriešiť projekt, ktorý pripravuje Západoslovenská vodárenská spoločnosť (ZSVS).
viac
22.04.2020
Vláda plánuje vytvoriť komplexný informačný systém o vodách
Vláda SR plánuje vytvoriť komplexný informačný systém o vodách. Chce zabezpečiť aj transparentné informovanie verejnosti o kvalite podzemných vôd.
viac
05.01.2022
Obec chce vlastný vodovod, podzemné vody sú podľa starostu znečistené
Obec Kameňany v okrese Revúca chce vybudovať svoj vlastný vodovod. V súčasnosti obyvatelia obce získavajú vodu zo studní, tá je však podľa starostu obce Erika Vranku dlhodobo znečistená a je potrebné ju prevárať.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %