Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
09.06.2022 01:30

Nemecká nadviazala partnerstvo s gréckym mestom Kalavryta


Mesto Kalavryta.


Obec Nemecká v okrese Brezno nadviazala partnerskú spoluprácu s gréckym mestom Kalavryta. Obe samosprávy spája najmä tragická história spätá s nacistickými represáliami v období druhej svetovej vojny. Uviedol to starosta Nemeckej Branislav Čizmárik.


Spoločné partnerstvo samosprávy spečatili v utorok (7. 6.) slávnostným podpisom dohody na obecnom úrade v Nemeckej. "Hlavnými piliermi našej partnerskej spolupráce budú podpora vzťahov medzi našimi regiónmi či predávanie si skúseností v rámci riadenia našich samospráv," priblížil Čižmárik. Ako dodal, v neposlednom rade budú samosprávy spolupracovať na tom, aby budúce generácie nezabudli na hrôzy, ktoré Nemeckú a mesto Kalavryta v minulosti postihli.

Nemeckú a mesto Kalavryta spájajú mimoriadne tragické udalosti spojené s nacistickými represáliami počas druhej svetovej vojny. V gréckej Kalavryte v decembri 1943 okupačné vojská vyvraždili takmer celú mužskú populáciu a následne mesto vypálili. O život prišlo takmer 700 ľudí. Vo vápenke v Nemeckej zas nemecké jednotky v januári 1945 počas ôsmich dní zavraždili približne 900 ľudí. Aby zahladili stopy, telá spaľovali vo vápennej peci.

Pri príležitosti uzavretia partnerskej spolupráce medzi samosprávami sa v stredu pri Pamätníku Nemecká konal i pietny akt za účasti zahraničných a diplomatických hostí. Po pietnom akte program popoludní pokračoval návštevou horskej osady Kalište, ktorú nemecké jednotky vypálili v marci 1945.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.07.2017
Zachovanie dedičstva Goralov podporí spoločný mikroprojekt s Poľskom
Zachovať a zveľadiť kultúrne dedičstvo poľsko-slovenských Goralov je cieľom spoločného mikroprojektu v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko-Slovensko 2014-2020.
viac
04.04.2018
VÚB už tretí rok finančným partnerom ZMOS
VÚB a ZMOS podpísali Zmluvu o spolupráci a partnerstve, ktorá potvrdzuje záujem banky o ešte užšiu spoluprácu so samosprávami a jej smerovanie na ďalšie zintenzívnenie a rozšírenie spolupráce s mestami, obcami a ich organizáciami pri financovaní a poskytovaní ďalších bankových služieb.
viac
08.07.2020
Mesto chce pri kandidatúre na titul EHMK spolupracovať s NSK
Mesto Nitra chce uzatvoriť s Nitrianskym samosprávnym krajom (NSK) memorandum o spolupráci a podpore pri kandidatúre na titul Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2026. Text memoranda ešte na svojom júnovom rokovaní schválili mestskí poslanci.
viac
18.06.2022
Obec Nemecká privítala vzácnu zahraničnú návštevu – delegáciu z Grécka
Na Obecnom úrade v obci Nemecká 7. júna 2022 podpísali predstavitelia gréckej obce Kalavryta, pod vedením starostu obce Athanasiosa Papadopoulosa a obce Nemecká, zastúpenej starostom obce Branislavom Čižmárikom, dohodu o nadviazaní partnerskej spolupráce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %