Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
29.09.2020 09:15

Nemocnica v Trstenej otvorila nové gynekologicko-pôrodnícke oddelenie


Snímka z nového gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia.


Nové gynekologicko-pôrodnícke oddelenie v Hornooravskej nemocnici s poliklinikou (HNsP ) v Trstenej začne už čoskoro prijímať prvé pacientky. Veľká obnova za takmer päť miliónov eur bola hradená zo zdrojov Európskej únie, Žilinského samosprávneho kraja a nemocnice.


Projekt obnovy bol zameraný na rekonštrukciu jestvujúcich priestorov a prístavbu gynekologického a pôrodníckeho oddelenia k súčasnému oddeleniu HNsP Trstená. „V roku 2018 sme sa pustili do ambiciózneho cieľa vybudovať v Hornooravskej nemocnici moderné gynekologicko-pôrodnícke pracovisko, ktoré bude spĺňať tie najvyššie štandardy a zaradí sa medzi špičkové zariadenia svojho druhu na Slovensku. Novou prístavbou a komplexnou rekonštrukciou pôvodných priestorov sa nám podarilo vytvoriť kvalitné a estetické zázemie pre pacientky a personálu dať zodpovedajúci priestor na poskytovanie tej najpokrokovejšej zdravotnej starostlivosti,” povedala županka Erika Jurinová. Ako dodala, celá prestavba gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia sa realizovala v troch etapách, spolu sa preinvestovalo takmer 4,7 milióna eur, z čoho Žilinský kraj prispel sumou viac ako 1,3 milióna eur.

Súčasťou stavebných prác bola zmena dispozičného riešenia lôžkovej časti pôrodníckeho oddelenia na prízemí. V prístavbe gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia sa vybudovali operačné sály, pooperačné izby a jednotky intenzívnej starostlivosti. Na oddelení sú nové podlahy, omietky, dlažby, aj obklady. Nové sú aj lôžkové časti so sociálnym vybavením,  protipožiarny systém, či vyvolávací systém sestra-pacient. Vybudovalo sa zázemie pre lekárov, sestričky a príjmový pult na chodbe. Kompletne sa vymenila elektroinštalácia, rozvody vody, kanalizácie, vykurovania, televízne rozvody, nové je osvetlenie, či lôžkové rampy. Zhruba polovica finančných prostriedkov bola vynaložená na stavebné práce, druhá polovica na obnovu prístrojovej techniky a materiálno-technického vybavenia. Bol zakúpený aj mamografický prístroj, ktorý slúži na prevenciu a diagnostiku ochorení prsníkov.

Spokojnosť so stavbou vyjadril aj riaditeľ Hornooravskej nemocnice s poliklinikou MUDr. Marian Tholt: „Táto aktivita zlepší súčasné priestorové kapacity gynekologického oddelenia,  zvýšime objem operačných výkonov, zriadením JIS zabezpečíme kvalitu zdravotnej starostlivosti. Na pôrodníckom oddelení  zabezpečíme  spoločný pobyt novorodenca a mamičky na nadštandardných kompletne zariadených izbách,” povedal . Vybudovaná JIS bude slúžiť na monitoring a liečbu pacientiek po náročných operáciách.

Práce začali v októbri 2018, ukončené boli v júli 2020. V súčasnosti prebieha kolaudačné konanie. Nové oddelenie by malo začať prijímať prvé pacientky začiatkom októbra.

Hornooravská nemocnica má zhruba sedemdesiatročnú tradíciu a gynekologicko-pôrodnícke oddelenie za obdobie svojej existencie prešlo iba minimálnymi úpravami. Okres Tvrdošín pritom patrí dlhodobo k častiam Slovenska s najvyššou pôrodnosťou, čo kladie zvýšené nároky práve na odbory gynekológie a pôrodníctva. Počet pôrodov a hospitalizácií na gynekologicko-pôrodníckom oddelení má rastúcu tendenciu napriek cca dvojročným stavebným prácam na modernizácií oddelenia.

Hornooravská nemocnica s poliklinikou poskytuje zdravotnú starostlivosť pre spádovú oblasť zhruba 65 tis. obyvateľov. Zahŕňa okres Tvrdošín a časť okresu Námestovo vo vybraných špecializačných odboroch poskytuje zdravotnú starostlivosť aj s nadregionálnou pôsobnosťou. 

Autor: (Martina REMENCOVÁ, hovorkyňa kancelárie predsedníčky ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.11.2017
Hornooravskú nemocnicu čaká rozsiahla rekonštrukcia
Žilinská župa kompletne zrekonštruuje a rozšíri gynekologicko-pôrodnícke oddelenie Hornooravskej nemocnice v Trstenej v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja. Schválený projekt modernizácie bude financovaný v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu.
viac
14.08.2020
Obec Lehnice odovzdá 19 nových nájomných bytov
Obec Lehnice odovzdá už čoskoro 19 nových nájomných bytov ich obyvateľom. V priebehu dvoch desaťročí zaobstarala dovedna už deväť bytových domov pre nájomné bývanie, v nich bolo doteraz 140 bytových jednotiek.
viac
18.09.2020
Mesto z rezervného fondu kúpi nové zastávky a opraví cestu na Chotár
Mesto Nová Baňa zrekonštruuje miestne komunikácie v časti Chotár, vybuduje ďalšie autobusové prístrešky a vzniknúť môže aj nová ferrata. Návrh investícií takmer za 80 000 eur schválili poslanci na stredajšom (16. 9.) mestskom zastupiteľstve.
viac
27.10.2020
Mesto Košice začína s opravami chodníkov takmer za 1,5 milióna eur
V týchto dňoch sa v košických mestských častiach (MČ) začína rozsiahla rekonštrukcia chodníkov za necelých 1,5 milióna eur. Obnoviť plánujú celkovú plochu 30 000 štvorcových metrov. Informuje o tom mesto Košice na svojej webovej stránke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %