Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
20.03.2019 02:45

Nenechať nikoho bokom – ústredná téma tohtoročného Svetového dňa vody


World Water Day - svetový deň vody


Svetový deň vody (World Water Day) je oslavou úcty a pokory k vode, ktorej význam si celý svet pripomína 22. marca. Po prvý krát bol tento deň vyhlásený v roku 1992 na konferencii OSN v Riu de Janeiru, pričom každý rok je jeho oslava tematicky zameraná na iné problémy v súvislosti s vodou.


Ústrednou témou Svetového dňa vody v roku 2019 je na základe rozhodnutia OSN „Nenechať nikoho bokom“. Snaží sa poukázať, ako je možné sa vysporiadať s vodnou krízou zdôraznením dôvodov, prečo je stále toľko ľudí odkázaných na život bez bezpečnej vody. „Prístup k pitnej vode je základom pre zachovanie verejného zdravia. Rezolúcia Valného zhromaždenia OSN z roku 2010 uznala právo na bezpečnú a čistú vodu a sanitáciu ako ľudské právo, ktoré je podmienkou plnohodnotného života a uplatňovania všetkých ľudských práv. Ľudské právo k vode oprávňuje každého, bez diskriminácie, ku prístupu k bezpečnej a vyhovujúcej vode v dostatočnom množstve na osobnú spotrebu a domáce použitie, ktorá je prístupná a cenovo dostupná. To znamená, že je k dispozícii ako voda na pitie, prípravu jedla, osobnú hygienu, pranie odevov i hygienu v domácnosti“, konštatuje vedúca Odboru oddelenia hygieny životného prostredia a zdravia banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici MUDr. Kvetoslava Koppová.

K osvetovým akciám Svetového dňa vody sa každoročne pripája aj Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici. Dňa 21. marca 2019 majú občania možnosť zdarma využiť konzultačné služby zamerané na kvalitu pitnej vody v okresoch Banská Bystrica a Brezno, dostanú odpovede na otázky o rozsahu, početnosti a kritériách kontroly kvality pitnej vody, o ochrane vodných zdrojov, zdravotnej bezpečnosti pitnej vody a jej význame pre zdravie ľudí. „Obyvatelia Banskobystrického kraja môžu využiť aj bezplatné vyšetrenie vody z individuálnych súkromných vodných zdrojov v ukazovateľoch dusičnany a dusitany. Vzorku je potrebné odobrať v deň vyšetrenia (21. marca) do čistej, vypláchnutej plastovej fľaše v množstve nie viac ako pol litra a priniesť v ten istý deň od 8.00 do 14.00 hod. na RÚVZ v Banskej Bystrici, Cesta k nemocnici 1“, dodáva MUDr. Koppová.

V prípade záujmu o ďalšie informácie kontaktujte doc. MUDr. Kvetoslavu Koppovú, PhD., na telefónnom čísle 048/4367 748, alebo mailom: koppova@vzbb.sk alebo Mgr. Miroslava Schwarza na t. č. 048/4367761 alebo e-mailom: schwarz@vzbb.sk.

Autor: Mária Tolnayová, hovorkyňa RÚVZ B.Bystrica


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.03.2017
RÚVZ B. Bystrica bezplatne vyšetrí vodu zo súkromných vodných zdrojov
Odpadová voda – to je tohtoročná téma Svetového dňa vody (World Water Day), ktorý si svet pripomína každoročne 22. marca.
viac
05.09.2018
Významný deň histórie verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici
V nedeľu 9. septembra uplynie 75 rokov, čo slovenská vláda svojim nariadením zriadila v Banskej Bystrici pobočku Štátneho zdravotne – sociálneho ústavu pre mikrobiológiu.
viac
01.06.2022
Festival Zeme si SAŽP pripomenie vzdelávacími aktivitami pre deti i dospelých
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) v spolupráci s partnermi pripravuje ďalší ročník Festivalu Zeme v Banskej Bystrici. Zamerali ho na environmentálne aktivity pre školy a verejnosť.
viac
02.03.2024
4. marec - Svetový deň obezity
Svetový deň obezity bol vyhlásený v roku 2015 ako iniciatíva Svetovej federácie obezity. Od roku 2020 si ho pripomíname vždy 4. marca. Cieľom Svetového dňa obezity je zvyšovať povedomie o tejto chorobe a zároveň upriamiť pozornosť na prevenciu a liečbu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %