Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
27.06.2023 02:25

Nepriaznivé vplyvy extrémnych zrážok budú asi závažnejšie pre mestá


Ilustračná snímka.


Nepriaznivé vplyvy extrémnych zrážok budú zrejme závažnejšie pre mestá. Práve v nich bude totiž nárast teploty najciteľnejší pre výskyt husto zastavaných nepriepustných plôch, tzv. mestských tepelných ostrovov.


V súčasnosti býva počas leta teplota v mestách približne o 10 stupňov Celzia vyššia ako v ich okolí. Zelená linka Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR o tom informuje na sociálnej sieti.

Je pravdepodobné, že v dôsledku globálneho otepľovania sa budú extrémne zrážky opakovať čoraz častejšie. "Zvyšujúca sa teplota totiž vedie k zvýšeniu evapotranspirácie, čo je celková strata vody z povrchu pôdy vrátane vylučovania vody rastlinami, a atmosférickej vlhkosti a súvisiacim zmenám v zrážkových režimoch," vysvetlili environmentalisti.

Zároveň poukazujú, že rozvoj miest zväčšuje množstvo nepriepustných plôch, čím sa výrazne znižuje schopnosť vsakovania zrážok na povrchu krajiny a spôsobuje zvýšený povrchový odtok. "Navyše súčasné odvodňovacie systémy častokrát nie sú dostatočné na to, aby zvládali takéto veľké úhrny zrážok," skonštatovala Zelená linka.

Zároveň odporúča opatrenia na zmiernenie dosahov bleskových povodní. Patria medzi nich napríklad nádoby na zadržiavanie vody (sudy, IBC kontajnery), dažďové záhrady, zelené strechy, vsakovacie bloky, budovanie priepustných chodníkov alebo infiltračných priekop, či odpojenie strešného odkvapového systému.

"Takéto systémy okrem iného pomáhajú znižovať teploty v meste, čo zase znižuje spotrebu energie v budovách, či zachytávajú uhlík. Zlepšujú nie len vodohospodárske postupy a protipovodňovú ochranu, ale aj podporujú biodiverzitu, zlepšujú kvalitu ovzdušia a verejné priestory pre obyvateľov mesta, čo všetko môže často viesť k lepšiemu zdraviu ľudí," uviedli environmentalisti.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.06.2020
Tohtoročnou témou Svetového dňa životného prostredia je biodiverzita
Pri príležitosti pripomenutia si Svetového dňa životného prostredia (World Environment Day) minister životného prostredia Ján Budaj spustí zelenú linku envirorezortu.
viac
21.06.2021
Na vodozádržné opatrenia je z eurofondov alokovaných 90 miliónov eur
V najbližších šiestich rokoch je na vodozádržné opatrenia z eurofondov alokovaných 90 miliónov eur. Opatrenia sa však musia robiť koordinovane, v súlade so zákonom a s riadnou kontrolou vodných stavieb. Uviedlo to tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.
viac
28.08.2021
Na Zelenej linke MŽP bude možné nahlasovať týranie zvierat
Na Zelenú linku Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR bude možné nahlasovať týranie zvierat. Spolupracovať na tom bude s iniciatívou Zvierací ombudsman.
viac
24.01.2022
Ľudia môžu požiadať o vyhlásenie stromu za chránený
Vlastník pozemku nemá právo ochranu stromu na svojom pozemku odmietnuť. Informuje o tom Zelená linka Ministerstva životného prostredia SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %