Utorok 07.05.2024
Dnes má meniny 
Monika
°C
17.05.2019 12:10

Netradičné večerné prehliadky v múzeách a galériách


Na hrade Strečno


Do Noci múzeí a galérií sa opäť zapoja i kultúrne zariadenia v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja. V sobotu 18. mája nechajú svoje brány otvorené až do neskorých večerných hodín a odhalia miesta, ktoré sú pred zrakmi verejnosti počas roka väčšinou ukryté.


Noc múzeí a galérií je obľúbené celoeurópske podujatie. V tento deň budú župné inštitúcie otvorené dlhšie a návštevníkov lákajú na zvýhodnené vstupné či dokonca vstupy zadarmo. ,,V rámci podujatia chceme návštevníkom prezentovať naše kultúrne dedičstvo, význam jeho záchrany a najmä ochrany. Aktivity našich zariadení sú v tento deň netypické, aby oslovili aj tú časť publika, ktorá bežne do múzeí a galérií nechodí. Otvárajú verejnosti svoje „skryté“ komnaty a odkrývajú tajomstvá zo zákulisia kultúrnych inštitúcií. Verejnosť aj prostredníctvom takto získaných poznatkov ľahšie pochopí význam múzeí a galérií pri ochrane kultúrneho dedičstva,“ uviedol riaditeľ odboru kultúry ŽSK Martin Hromada.

V sobotu 18. mája si budú môcť návštevníci pozrieť expozície na Oravskom hrade a previezť sa Oravskou lesnou železnicou s 50 % zľavou. Zvýhodnené vstupné do všetkých svojich expozícií bude i v Považskom múzeu v Žiline - základné vstupné bude zľavnené na polovicu, deti, študenti a dôchodcovia budú mať vstup zadarmo. Bezplatný vstup v tento deň umožnia aj  župné galérie – Považská, Kysucká, Oravská a Liptovská. Výstavné priestory sprístupní do večerných hodín aj Turčianska galéria za vstupné 1 euro.

Na hrade Strečno bude v čase od 20. do 23. hodiny špeciálna večerná prehliadka. Pre návštevníkov sú pripravené informácie zo zákulisia hradu, dozvedia sa najvtipnejšie brepty či otázky návštevníkov. Romantické sledovanie nočnej oblohy z hradných múrov zabezpečí Krajská hvezdáreň v Žiline.

Nočnú prehliadku s lampášom môžete zažiť v Skanzene vo Vychylovke v čase od 21. hodiny. Vstup do skanzenu bude od 18.00 bezplatný.

Na svoje si prídu aj návštevníci župných galérií. Kým Považská galéria umenia v Žiline umožní návštevníkom nahliadnuť do útrob Ciachovne, Turčianska galéria v Martine v tento deň slávnostne odhalí zreštaurované dielo Zima od Milana Paštéku. Komentované výstavy s Robom Kočanom a Stanom Lajdom pripravila Oravská galéria v Dolnom Kubíne. Tvorivé a edukačné aktivity vhodné i pre rodiny s deťmi zas potešia návštevníkov Liptovskej galérie P. M. Bohúňa. Výnimočne v sobotu odomkne brány svojho kaštieľa aj Kysucká galéria v Oščadnici, kde si môžete pozrieť stálu expozíciu venovanú Františkovi Hüblovi.

Prehľad podujatí v zariadeniach Žilinského samosprávneho kraja v sobotu 18. mája

Oravská galéria v Dolnom Kubíne  -  zábavné aktivity pre malých i veľkých návštevníkov výstavy Roba Kočana; individuálna prehliadka stálych expozícií a výstav v Župnom dome; Leonardova posledná večera  – rekonštrukcia očami Stana Lajdu –komentovaná výstava autorom. Otvorená do 20.00 hod

Kysucká galéria v Oščadnici -  vstup do galérie je počas piatku a soboty pre všetkých návštevníkov bezplatný. V sobotu je galéria otvorená od 12.30 do 16. 30 hod.

Turčianska galéria v Martine  -  programy pre deti a mládež, dospelých i seniorov. Tvorivé dielne, divadlo, hudba, prehliadka galérie. Podujatie od 16.00 do 22.00 hod.

Liptovská galéria Petra Michala Bohúňa v Liptovskom Mikuláši -  edukačné a tvorivé aktivity, ktoré budú prispôsobené aktuálnym výstavám v galérii. Podujatie je vhodné pre rodiny s deťmi. Vstup zdarma. Posledný vstup o 22.00 hod.

Považská galéria umenia v Žiline - možnosť nahliadnuť do útrob Ciachovne, spoznať jej minulosť, vrstvy zmien a udalostí, ktoré ju poznačili. Návštevníci budú môcť prispieť do príbehu Ciachovne svojou kresbou, či maľbou na jej steny. Podujatie bude v čase od 13.00 – 22.00 hod.

Kysucké múzeum v Čadci - Skanzen bude otvorený až do 22.00 hod. s tým, že od 18.00 hod. bude vstup voľný. O 18.00 hod., 19.00 hod., 20.00 hod. večerné jazdy na Historickej lesnej úvraťovej železnici - vstupné  je 5 € dospelí, deti, študenti, dôchodcovia a ZŤP 2,50 €

Považské múzeum v Žiline - špeciálna večerná prehliadka hradu Strečno a pozorovanie nočnej oblohy v spolupráci s Krajskou hvezdárňou v Žiline. Otvorená bude aj Stredoveká dedina Paseka. Podujatie bude v čase od 20.00 – 23.00.

Oravské múzeum P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne - pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí si budú môcť návštevníci pozrieť expozície na Oravskom hrade a Oravskej lesnej železnici  s 50 % zľavou na vstupnom.

Liptovské múzeum v Ružomberku - netradičná večerná prehliadka, počas ktorej bližšie spoznáte jedného zo zakladateľov Liptovského múzea Júliusa Kürtiho. Ten svojich návštevníkov prevedie dejinami múzea, ukáže jeho pôvodné priestory a aj najstaršie expozície múzea. Liptovské múzeum bude otvorené v čase od 18.00 do 22.00 hod., vstup na večernú prehliadku bude každú pol hodinu.

Autor: (ts-zsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.05.2020
Kultúrne inštitúcie začínajú vítať prvých návštevníkov po dvoch mesiacoch
V súvislosti so zrýchleným uvoľňovaním bezpečnostných opatrení proti novému koronavírusu, ktoré schválila vláda s platnosťou od 6.mája, otvárajú svoje brány návštevníkom nielen vonkajšie expozície kultúrnych inštitúcií, ale i samotné múzeá, galérie, či knižnice.
viac
19.03.2021
Žilinská župa štartuje Rok dobrovoľníctva
Žilinský samosprávny kraj ohlásil Rok dobrovoľníctva. Cieľom je rozvoj dobrovoľnej a komunitnej činnosti mládeže i dospelých v Žilinskom kraji. Dobrovoľníci môžu získať dopravnú kartu s kreditom.
viac
21.02.2022
Kultúrne organizácie PSK majú nové virtuálne prehliadky
Možnosť nahliadnuť do priestorov štyroch kultúrnych organizácií Prešovského samosprávneho kraja majú všetci záujemcovia bez ohľadu na aktuálne covid opatrenia. Župa si pre nich pripravila špeciálne virtuálne prehliadky a podporila ich vznik sumou 6700 eur.
viac
13.05.2023
Noc múzeí a galérií aj v organizáciách PSK
Do 19. ročníka medzinárodného podujatia Noc múzeí a galérií sa zapájajú aj kultúrne organizácie Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Pre návštevníkov si v sobotu 13. mája pripravili bohatý program už počas popoludnia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %