Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
20.07.2021 10:25

Nevyčerpané financie ŠOP by sa mohli presunúť na územnú a druhovú ochranu


Ilustračná snímka: (tasr).


Nevyčerpané financie Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR v sume 874 520 eur by sa mohli presunúť na zavedenie ekonomického informačného systému a na plnenie úloh druhovej a územnej ochrany.


Vyplýva to z návrhu, ktorým sa má zmeniť účel použitia kapitálového transferu. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR predložilo materiál do medzirezortného pripomienkového konania.

ŠOP predložila v roku 2019 envirorezortu žiadosť o kapitálový transfer v sume 1 440 000 eur na zabezpečenie implementácie dokumentačného systému na správu registratúry a integráciu na moduly Ústredného portálu verejnej správy, národné registre a centrálne úradné doručovanie. „Skutočné celkové výdavky na implementáciu elektronickej registratúry dosiahnu do konca roka 2021 sumu 565 480 eur, pričom nižšie výdavky nebudú mať vplyv na celkovú funkčnosť systému ani na plnenie povinností  ŠOP SR,” uvádza ministerstvo. Preto chce vládu požiadať o zmenu účelu použitia zostatku.

Na zabezpečenie ekonomického informačného systému by sa malo zo zvyšných 874 520 eur presunúť 565 396 eur. „Nákup ekonomického informačného systému slúži na zabezpečenie kvalitného výkonu činnosti organizácie,” približuje MŽP. Ekonomickým informačným systémom by sa ŠOP mala zapojiť do nadrezortného ekonomického systému Ministerstva financií SR.

Zvyšných 309 124 eur by podľa materiálu malo ísť na pokrytie potrieb druhovej a územnej ochrany. Dofinancovať sa tak majú výdavky na praktickú starostlivosť o chránené druhy a biotopy, označovanie novovyhlasovaných chránených území, výdavky na monitoring stavu, prevádzku sústavy záchranných zariadení, zabezpečenie starostlivosti o hendikepované živočíchy, praktickú starostlivosť a ochranu anorganických foriem a javov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.11.2020
Úprava odpadov pred skládkovaním sa od januára nespustí
Upravovanie zvyškového zmesového odpadu pred skládkovaním v praxi, ktoré sa malo podľa novely zákona o odpadoch spustiť od januára 2021, nebude skutočnosťou skôr ako niekedy v roku 2022.
viac
23.07.2021
Odborná diskusia k reforme ochrany prírody
Ministerstvo životného prostredia spolu s ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR rozbehlo odborné diskusie po slovenských národných parkoch k systémovým zmenám v ochrane prírody, najmä k prevodu správy štátnych lesných pozemkov v národných parkoch pod správu Štátnej ochrany prírody SR.
viac
26.07.2021
Investície v civilnej ochrane sú pre samosprávy nevyhnutné
Z prieskumu Združenia miest a obcí Slovenska medzi primátormi a starostami vyplýva, že viac ako 75 % samospráv nedisponuje dostatočnými finančnými zdrojmi na to, aby napĺňali všetky povinnosti vyplývajúce zo zákona v oblasti civilnej ochrany.
viac
29.07.2021
Debaty o budúcnosti národných parkov pokračujú
Odborné diskusie pod gesciou ministerstiev životného prostredia a pôdohospodárstva o premene národných parkov na životaschopné organizácie po vzore moderných parkov Európy pokračovali v Malej a Veľkej Fatre.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %