Streda 08.05.2024
Dnes má meniny 
Ingrida
°C
23.01.2020 04:00

Nie každá samospráva musí mať zriadený mládežnícky parlament


Ilustračná snímka. Mládežnícky parlament Spišská Belá.


Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR si nemyslí, že by každá samospráva mala mať povinne zriadený mládežnícky parlament. Pre TASR to uviedol odbor komunikácie a protokolu rezortu školstva.


Uviedol, že podnet na jeho zriadenie, ako aj samotnú snahu a chuť sa aktivizovať, by mali prejaviť práve mladí ľudia a na základe takéhoto podnetu zdola by malo vedenie samosprávy zareagovať a umožniť partnerský prístup zriadením mládežníckeho parlamentu.       

Kreovaniu mládežníckeho parlamentu by mala podľa ministerstva školstva predchádzať verejná výzva, aby čo najviac mladých ľudí o tejto možnosti vedelo a zvážilo svoje zapojenie. Podľa ministerstva je pre samosprávy diskusia s mladými ľuďmi združenými v mládežníckych parlamentoch podnetná v tom, že vďaka nej zozbierajú informácie a ich potreby, ktoré môžu byť následne využité v prospech riadenia a rozvoja obce či mesta. "Zachytili sme dokonca správy o tom, že v niektorých mestách a obciach, kde mládežnícky parlament doteraz nefunguje, veria, že práve vďaka prijatiu novely zákona o podpore práce s mládežou získali lepšiu východiskovú pozíciu na jeho kreovanie," poznamenal rezort školstva.       

Ministerstvo školstva tvrdí, že podporuje mladých ľudí v tom, aby aktívne a zodpovedne pristupovali k dianiu v ich komunite, aby vnímali samých seba ako aktérov možnej zmeny k lepšiemu. "Veríme, že sa stretnú s rovnako pozitívnym prístupom zástupcov samospráv pri ich snahách," uviedol rezort školstva.       

Ako pozitívny krok vníma rezort to, že postavenie mládežníckych parlamentov našlo prvýkrát oporu v zákone. Vidí za tým aj podnet, ktorý vychádzal priamo z požiadaviek mladých ľudí. "Mládežnícke parlamenty považujeme za efektívny nástroj participácie v samosprávach, vďaka ktorému sa mladí ľudia môžu podieľať na dianí v komunite a vyjadrovať svoj názor vo veciach, ktoré sa ich týkajú. Máme skúsenosť, že motivácia mladých ľudí byť aktívnymi občanmi narastá aj s príležitosťami, ktoré sú im ponúkané a s pocitom, že tvorcovia politík sú ochotní načúvať ich potrebám a nápadom a berú ich ako rovnocenných partnerov s potenciálom," poznamenal rezort školstva.       

Mladí ľudia svojou angažovanosťou v podobných štruktúrach podľa ministerstva školstva získavajú aj neoceniteľné sociálne a občianske zručnosti či kompetencie, ktoré pre nich budú v budúcnosti výhodou.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.04.2020
B. Tréger: Regionálne školstvo potrebuje rýchle zmeny a pomoc
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger požiadal ministra školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky o urýchlené rokovanie. Navrhovanými témami sú financie a zmeny viacerých školských zákonov.
viac
05.11.2020
ZMOS predstavil zásadné pripomienky k výnosu o rozdeľovaní výnosu dane
Združenie miest a obcí Slovenska adresovalo rezortu školstva zásadné a pre samosprávu principiálne pripomienky k nariadeniu vlády o rozdeľovaní výnosu dane z príjmov územnej samospráve. Podľa združenia sa rezort školstva už 5 rokov prizerá na problémy namiesto toho, aby ich riešil.
viac
28.06.2022
Školy sa môžu zapojiť do výzvy na organizáciu letných škôl do 30. júna
Základné, špeciálne základné školy, špeciálne výchovné zariadenia a spojené školy, ktoré majú organizačnú zložku základnej školy a sú zaradené v sieti škôl a školských zariadení, sa môžu zapojiť do výzvy na organizáciu letných škôl do 30. júna.
viac
29.06.2023
Ministerstvo školstva pošle školám ostatnú časť financií na energie na rok 2023
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR uhradí školám v plnej miere zvýšené prevádzkové náklady z dôvodu nárastu cien energií v roku 2023. Celková výška finančných prostriedkov predstavuje 12,4 milióna eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %