Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
29.03.2016 04:00

Niektoré OZV už obce do systému neprijímajú


Obce a mestá mali na uzatvorenie zmluvy o budúcej zmluve (ZoBZ) osem mesiacov. (Foto: Shutterstock)


Osem mesiacov mali obce a mestá na uzatvorenie zmluvy o budúcej zmluve (ZoBZ) zameranej na zabezpečenie systému nakladania s odpadmi z obalov a neobalových výrobkov. Zmluva zabezpečuje samospráve financovanie triedeného zberu podľa nového zákona o odpadoch, ktorý vošiel do účinnosti od januára.


Väčšina obcí a miest neváhala a zmluvu už uzatvorila. Desiatky z obcí a miest však majú problém. Jedna z OZV - Natur-pack - už zazmluvnila dostatočný počet obcí a miest a ďalšie do systému nepotrebuje. Samosprávy v tomto období dostávajú odmietavú odpoveď listom. Do redakcie sa nám ozvali viaceré mestá i obce. „Toto správanie považujem za neprofesionálne! Niekto spustí reklamnú kampaň na služby, aké poskytuje, niekoľko týždňov rokujete s obchodným zástupcom, dohadujete sa iba s touto spoločnosťou a ona vám opätovne potvrdí, že dohoda platí. A zrazu dostanete písomné vyrozumenie, že do systému nepotrebujú ďalšie mestá a vrátia vám štyri pracovné dni pred ukončením termínu zmluvu naspäť. S OZV sme rokovali viac ako dva mesiace a na základe dohody sme ju podpísali 14. marca. Za 10 rokov pôsobenia v samospráve som sa s niečím takým nestretol,“ priznáva rozhorčený primátor Trenčianskych Teplíc, Štefan Škultéty. Podobnú situáciu potvrdil aj starosta v obci Soblahov.

Riešenie pre obce existuje. Treba konať, a to rýchlo.

Obciam a mestám bez zmluvy sa skrátil reakčný čas na pár dní. „Takáto situácia, bohužiaľ, nastala pri spoločnosti Natur-pack. Je na obciach, ktoré sa ocitli v tejto situácii, aby urýchlene, najneskôr však do 31. marca 2016 uzatvorili ZoBZ s niektorým z ďalších uchádzačov o udelenie autorizácie. Ak sa im do tohto termínu zmluvu podpísať nepodarí, budú zaradené do žrebovania a 8. apríla 2016 im bude OZV pridelená žrebovaním,“ uviedlo k situácii tlačové oddelenie MŽP SR. Takto vyzerala situácia koncom marca počas uzávierky Obecných novín.

Prečo k danej situácii došlo?

MŽP SR vyzývalo už od novembra minulého roka obce, aby neváhali s podpisom ZoBZ. Obce boli upozorňované, že ak budú vyčkávať, môžu sa dostať do zlosovania. „Problém, ktorý vznikol viacerým mestám a obciam, je výsledkom nedokonalého zákona o odpadoch. Viacej ako 6 mesiacov sme vyzývali mestá a obce na uzatvorenie zmluvy o budúcej zmluve. Začiatkom marca v jeden týždeň podpísalo s nami Zmluvy o budúcich zmluvách niekoľko stoviek obcí a miest naraz, čím sme splnili zákonom predpísané podmienky a preto sme ďalšie stovky miest a obcí museli odmietnuť. Napriek tomu, že máme minimálny podiel na vzniku tejto nepríjemnej situácie, všetkým mestám a obciam sa úprimne ospravedlňujem,“ konštatoval predseda predstavenstva spoločnosti Natur-pack, a. s., Vladimír Šinák.

Ísť do zlosovania v praxi znamená, že OZV obciam uhradí iba obvyklé náklady, čiže nie reálne, ktoré na triedený zber vynakladajú. Obce sa navyše dostali do úzkych, keď im odmietavé stanovisko skrátilo čas na výber nového partnera.

Situáciu budeme aj naďalej monitorovať a o aktuálnom stave informovať aj na webovej stránke Obecných novín.

Autor: (SZ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.03.2016
Ako sa vysporiadali s novým zákonom o odpadoch mestá a obce? Čo musia zvládnuť?
Mestá a obce čaká neľahká úloha. Počas roku 2016 sa budú musieť popasovať s novými povinnosťami, ktoré im priniesol zákon o odpadoch.
viac
15.11.2016
Zástupcovia OZV založili koordinačné centrum pre obaly – KC OBALY
Zástupcovia organizácií zodpovednosti výrobcov (OZV) sa na podnet MŽP SR stretli pred dvomi týždňami, aby v súlade so zákonom o odpadoch založili koordinačné centrum KC OBALY.
viac
09.11.2017
13 miliónov eur bude budúci rok chýbať v triedenom zbere
To je predpokladaný účet za novelu zákona o odpadoch prijatú v posledný októbrový týždeň. Novela zákona o odpadoch priniesla so sebou povinnosť pre organizácie zodpovednosti výrobcov vypovedať zmluvy obciam, pretože im prikázala vyrovnať počet zazmluvnených obcí s množstvom zazmluvnených výrobcov.
viac
08.07.2020
Ľudia počas korony triediť nezabudli, dokonca triedili viac
Triedený zber na Slovensku v čase prvej vlny vlády koronavírusu nezaznamenal pokles alebo nezáujem. Naopak, v obciach a mestách OZV ENVI - PAK sa v prvom štvrťroku 2020 množstvo vytriedených KO zvýšilo oproti porovnateľnému obdobiu roku 2019.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %