Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
01.08.2016 11:37

Nitra chce zabezpečiť MHD vlastným dopravným podnikom


Ilustračná snímka.


Mesto Nitra sa rozhodlo vytvoriť vlastný dopravný podnik, ktorý bude zabezpečovať výkony mestskej autobusovej dopravy v Nitre. Zámer vytvorenia vlastného dopravného podniku s možnosťou kapitálového vstupu prepravcu schválili mestskí poslanci.


Rozhodovali sa medzi troma alternatívami - predĺžením zmluvy so súčasným poskytovateľom služieb, vyhlásením verejnej súťaže na obstaranie dopravcu alebo vytvorením vlastného dopravného podniku. Priklonili sa k poslednej alternatíve, o možnostiach jej realizácie budú rokovať na septembrovom zasadnutí mestského zastupiteľstva.      

Mestskú hromadnú dopravu v Nitre zabezpečuje ARRIVA NITRA, a. s. Mesto má s dopravcom od roku 2007 uzatvorený zmluvný vzťah vo vnútroštátnej mestskej doprave na základe Zmluvy o výkonoch vo verejnom záujme v mestskej doprave vykonávanej autobusmi. Zmluva je uzatvorená na dobu platnosti dopravnej licencie a platnosť stráca 31. mája budúceho roka.       

Predmetom zmluvy je zabezpečenie dopravnej obslužnosti na území mesta Nitry, ktorú sa zaväzuje zabezpečiť dopravca svojimi prepravnými výkonmi na linkách mestskej autobusovej dopravy, pričom za výkony vo verejnom záujme mu bude zo strany mesta Nitra ako objednávateľa poskytnutá náhrada preukázanej straty. Mesto vynakladá na doplatok za výkony vo verejnom záujme v priebehu posledných troch až štyroch rokov zhruba 4,2 až 4,4 milióna eur ročne, čo z celkových tržieb Arrivy predstavuje 60 až 65 percent. Výška úhrad sa zdá primátorovi Jozefovi Dvončovi i mestským poslancom privysoká.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.11.2017
Nové žilinské trolejbusy boli slávnostne spustené do prevádzky
Mesto Žilina v spolupráci s Dopravným podnikom mesta Žiliny s. r. o. dbá o kvalitu cestovania mestskou hromadnou dopravou (MHD) a neustále sa snaží zvyšovať jej úroveň. Aj z tohto dôvodu sa začalo v roku 2012 s obnovou vozidlového parku MHD a pokračuje sa s ňou dodnes.
viac
21.04.2021
Autobus MHD na linke číslo 30 bude zbierať údaje pre smart mobilitu
Na autobus Dopravného podniku mesta Žiliny (DPMŽ) nainštalovali v utorok technologické zariadenia, ktoré budú v stredu (21. 4.) a vo štvrtok (22. 4.) zbierať na linke číslo 30 údaje v rámci pilotného projektu inteligentnej smart mobility.
viac
19.11.2021
Nitra chce za vyše 4,6 milióna eur vybudovať moderný dopravný systém
Mesto Nitra pripravuje projekt, ktorý bude v doprave a na semaforoch uprednostňovať vozidlá verejnej osobnej dopravy (VOD). Celkové náklady presiahnu 4,6 milióna eur. Podstatná časť z nich bude hradená z európskych fondov, spolufinancovanie mesta bude necelých 234 000 eur.
viac
19.06.2023
Ceny krátkodobého cestovného lístka v MHD sa zvýšia
Rastúce ceny pohonných látok sú hlavným dôvodom nárastu ceny krátkodobého lístka v mestskej hromadnej doprave v Nitre. Zvýšenie ceny odsúhlasilo v pondelok mestské zastupiteľstvo. Cena krátkodobého lístka sa tak v meste pod Zoborom zvyšuje po 11 rokoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %