Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
16.10.2019 02:10

Nitra mení výber predajcov na vianočných trhoch, nerozhodne len cena


Ilustračná snímka, zdroj: ePhoto


Výber predajcov na vianočných trhoch bude v Nitre prebiehať podľa nových pravidiel. Mestskí poslanci na svojom októbrovom rokovaní zrušili elektronickú aukciu.


Rozhodovať o prenájme stánku už nebude iba výška ponúknutej ceny, predajcov bude vyberať komisia podľa viacerých kritérií.       

Mesto chce podľa viceprimátora Daniela Balka ponúkať počas vianočných trhov rôznorodú a tiež ekologickú ponuku. „Po minuloročnej skúsenosti sa ukázalo, že na dosiahnutie požadovanej kvality nestačí stanoviť len kritérium ceny. Preto sa tento rok cena stáva len jednou z požadovaných podmienok,“ vysvetlil Balko.       

Komisia tak tento rok bude pri výbere predajcov hodnotiť aj to, či sú ponúkané jedlá a nápoje spájané s vianočným obdobím alebo sú typickými vianočnými špecialitami reprezentujúcimi nejaký konkrétny región, či už lokálny alebo medzinárodný. Rozhodovať bude aj to, či predajca pripravuje ponúkané jedlá a nápoje z regionálnych surovín a domácich výrobkov.       

Prihliadať sa bude aj na to, či má uchádzač dôveryhodné referencie z podujatí, ktoré absolvoval v minulosti. „Rozhodovať bude aj to, či pri svojej prevádzke dbá na vplyv na životné prostredie, či používa ekologické spôsoby servírovania, balenia a ponúkania jedál a nápojov,“ uviedol Balko. Ako pripomenul, každý záujemca o poskytovanie gastronomických služieb počas vianočných trhov v Nitre bude musieť svoju žiadosť predložiť elektronicky, vyplnením prihlasovacieho formulára.       

Mesto vlani vyberalo predajcov na vianočných trhoch pomocou elektronickej aukcie. Výnosy z prenájmu stúpli na takmer 73.000 eur, čo je približne o 50.000 eur viac ako po iné roky. Podľa poslanca Miloša Dovičoviča mesto riskuje, že sa pri zavedení nových pravidiel môžu tržby z prenájmu stánkov opäť znížiť. „Komisia sa bude usilovať, aby sa príjmy udržali na čo najvyššej úrovni. Pri vianočných trhoch však nemôže byť kritériom iba cena. Vlani sa mnohým návštevníkom trhov nepáčila malá pestrosť ponuky stánkov a aj chýbajúci vianočný sortiment,“ povedal Balko. „Keď si máte dať vo vianočnom mestečku kebab, tak asi niečo nie je v poriadku. Cena nemôže byť jediným kritériom,“ dodal primátor Marek Hattas.       

Balko okrem toho doplnil, že aj elektronickú aukciu niektorí podnikatelia obchádzali. „Napríklad sa prihlásili cez rôzne adresy a vydražili viacej stánkov, prípadne dražili stánky aj pre firmy, ktoré nemali oprávnenie. Tie neskôr odstúpili a oni si stánky vydražili za nižšiu sumu,“ skonštatoval viceprimátor.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.12.2016
Vianočné trhy v Prievidzi ponúknu 106 stánkov s rôznorodým tovarom
V inovovanom termíne, 5. decembra, otvoria tento rok v Prievidzi vianočné trhy. V predvečer príchodu svätého Mikuláša budú mať Prievidžania a návštevníci mesta na Námestí slobody k dispozícii stánky s občerstvením, od 13. decembra aj tie s ďalším sortimentom, predovšetkým vianočnými výrobkami.
viac
20.12.2017
Stropkovské vianočné remeselné trhy s novým betlehemom
Predajcovia a remeselníci budú svoj tovar a výrobky ponúkať širokej verejnosti už od štvrtkového rána (21. 12.), slávnostné otvorenie trhov je naplánované na 16. hodinu.
viac
25.11.2018
Stánkari na vianočných trhoch musia obmedziť používanie plastov
Počas tohtoročných Banskobystrických Vianoc sa mesto rozhodlo minimalizovať odpad a skúšobne zavádza prvé opatrenia, s ktorými plánuje v budúcnosti pokračovať v prísnejšom režime. TASR o tom informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Dominika Mojžišová.
viac
15.10.2021
Mesto Nitra finišuje s registráciou predajcov vo Vianočnom mestečku
Záujemcovia, ktorí chcú byť súčasťou nitrianskeho Vianočného mestečka, majú už iba víkend na to, aby sa zaregistrovali. Ako informovala radnica, registrácia bola zverejnená 29. septembra a končí sa 18. októbra napoludnie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %