Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
02.02.2023 10:35

Nitra ponúka dotácie určené na ochranu a výskum pamiatok


Nitra.


Nitrianska radnica podporí projekty zamerané na výskum a ochranu kultúrnych a historických pamiatok. Mesto už zverejnilo výzvu na podávanie žiadostí o dotáciu. Ako informoval magistrát, termín uzávierky je 28. februára.


Maximálna výška dotácie je 20 000 eur. "Žiadateľ je povinný dokladovať päťpercentné spolufinancovanie," pripomenul mestský úrad. Ako sa vo výzve uvádza, mesto Nitra podporí predovšetkým starostlivosť o kultúrne pamiatky, ktoré sa nachádzajú na exponovanom mieste, obnovu objektov v kritickom stavebno-technickom stave, reštaurátorské práce, využívanie tradičných stavebných technológií a obnovu sakrálnych kultúrnych pamiatok.

Projekty, ktoré sa uchádzajú o mestskú dotáciu, by mali byť zamerané na výskum, zachovanie, obnovu či reštaurovanie pamiatok. "Podporené budú aj aktivity, ktoré sa venujú ochrane a prezentácii významných archeologických nálezísk, rekonštrukcií dobových architektúr a náznakových rekonštrukcií na území mesta," pripomenul mestský úrad.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.03.2018
Kraj rozdelí na obnovu kultúrnych pamiatok 70-tis. eur
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) rozdelí v tomto roku na obnovu národných kultúrnych pamiatok na svojom území dotácie v hodnote 70.000 eur. Suma, o ktorú žiadali rôzne inštitúcie a občianske združenia na opravu a obnovu pamiatok, bola oveľa vyššia.
viac
01.07.2019
NSK zjednodušil pravidlá na prideľovanie dotácií na obnovu pamiatok
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) zjednodušuje získavanie dotácií na obnovu národných kultúrnych pamiatok. Zmenu všeobecne záväzného nariadenia na svojom júnovom rokovaní schválili krajskí poslanci.
viac
13.10.2021
Mesto Nitra podporí dotáciami starostlivosť o kultúrne pamiatky
Podnikatelia, ktorí sa starajú o kultúrne pamiatky a pamätihodnosti, môžu požiadať nitriansku radnicu o dotácie. Tie sú určené predovšetkým na ich výskum, obnovu a reštaurovanie.
viac
26.05.2023
Nitra poskytne na kultúru, pamiatky a cestovný ruch dotácie 123 000 eur
Mesto Nitra podporí projekty v oblasti kultúry, pamiatok a cestovného ruchu sumou 123 000 eur. Peniaze na dotácie schválili mestskí poslanci na svojom štvrtkovom rokovaní.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %