Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
15.02.2017 01:00

Nitra sa v budúcom roku zaradí na popredné miesto automobilovej mapy Európy


Ilustračná snímka.


Mestu príchod strategického investora Jaguar Land Rover prinesie veľké zmeny. Primátora Nitry Jozefa Dvonča sme sa opýtali, ako hodnotí uplynulý rok a zároveň aj na ďalšie plány samosprávy Nitry v súvislosti s výstavbou automobilky.


Čo považujete na najdôležitejšie udalosti minulého roka?

- Určite príchod strategického investora Jaguar Land Rover do priemyselnej zóny, pretože o Jaguari Land Rover sa hovorí nielen v Nitre, ale je to najväčšia investícia v Európskej únii. A druhá vec, ktorá potešila hlavne športovú verejnosť, boli historické tituly pre našich hokejistov a volejbalistov. Radosť nám urobili aj futbaloví dorastenci, ktorí hrali Ligu majstrov. Viacero takýchto medzníkov bolo aj na poli kultúry a športu, spomenul by som najmä 101. Svetový kongres esperantistov, ktorý sa uskutočnil koncom júla. Do Nitry prišlo viac ako tisíc účastníkov z celého sveta.

A z hľadiska mesta?

- Podarilo sa nám zrekonštruovať ZŠ Tulipánová, ZŠ Škultétyho, ako aj najstaršiu nitriansku ZŠ kniežaťa Pribinu. Na sídliskách pribudli nové parkovacie miesta, opravené boli viaceré chodníky, ulice a námestia, napríklad priestor pred Lipou na sídlisku Chrenová, zrekonštruované bolo parkovisko pred TJ Stavbár na tom istom sídlisku. Podarilo sa nám urobiť prvé kroky k dostavbe areálu letného kúpaliska na Sihoti s celoročným využitím. A ako som už povedal, najviac ma teší, že sa v minulom roku naplno rozbehla výstavba automobilky Jaguar Land Rover v strategickom parku pri Dražovciach, ktorá nám prinesie nielen nové pracovné miesta – 2800 pracovníkov, ale bude prínosom aj pre ďalší rozvoj Nitry a celého regiónu. 

Hovorí sa o prínose investície Jaguar Land Rover pre Nitru...

Dnes si to všetko, čo príde, v plnom rozsahu nevieme predstaviť, ale Jaguar je mimoriadne významná investícia. Stačí, keď si uvedomíme, že z pôvodných 200 hektárov priemyselného parku je to nárast na ďalších takmer 700 ha. Vláda SR poňala túto investíciu ako strategický park, čo znamená, že tu bude vytvorený priestor pre nástup ďalších investorov, ale aj pre dobudovanie ďalších služieb v priemyselnej zóne. Počíta sa s viacerými aktivitami – Jaguar priamo vo svojom areáli vybuduje poradensko-vzdelávacie centrum, postaví ubytovňu pre pracovníkov.

Viac v Obecných novinách č. 5-6/2017 na str. 6

Autor: Zhovárala sa: Ľudmila SYNAKOVÁ


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.04.2016
Mestskí poslanci schválili zmeny cestovného v autobusovej doprave
Cestujúcich v nitrianskej mestskej autobusovej doprave (MAD) čakajú zmeny. Mestskí poslanci na svojom aprílovom rokovaní odsúhlasili zavedenie nových druhov platieb a zmenili aj výšku niektorých zliav na cestovnom.
viac
03.05.2016
Stavby ohrozené zosuvom bane chce mesto ochrániť pomocou gabionov
Unikátny dolomitový lom ohrozuje domy a ďalšie stavby na Fabrickej ulici v Nitre.
viac
11.07.2016
Nitra môže získať z fondov Európskej únie desiatky miliónov eur
Mesto Nitra má šancu získať do roku 2020 desiatky miliónov eur z fondov Európskej únie. Radnica už začala s prípravou projektov, na ktoré môže v rámci súčasného programového obdobia získať z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) sumu 50 miliónov eur.
viac
30.10.2017
Projekt Smart City už prináša v Nitre výsledky
Nitra chce v projekte Smart City patriť k lídrom na Slovensku. Ako moderné mesto chce šetriť zdroje, produkovať minimum emisií, investovať do ľudských zdrojov a doplnení siete infraštruktúry s tým, že bude ešte viac využívať moderné technológie a riešenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %