Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
20.05.2016 10:54

Nitriansky kraj sa prehrieva rýchlejšie ako zvyšok strednej Európy


Ilustračná snímka. Zdroj: (tasr).


Nitriansky región čakajú v nasledujúcom období horúčavy a suchá, ktoré budú striedané intenzívnymi a prívalovými dažďami.


Vyplýva to z environmentálnej štúdie, ktorú si nechal vypracovať Nitriansky samosprávny kraj (NSK). Ako sa v nej uvádza, v tomto regióne pokračuje otepľovanie klímy rovnako alebo ešte o niečo rýchlejšie ako v iných častiach strednej Európy. Podľa autorov štúdie zmeny v cirkulačných pomeroch atmosféry zrejme spôsobia, že južná časť NSK bude zasiahnutá otepľovaním klímy a aj súvisiacou zmenou ďalších klimatických prvkov viac ako jeho severná časť. "Klimatizácia obytných a pracovných priestorov a dopravných prostriedkov sa stane už čoskoro nevyhnutnosťou," píše sa v dokumente.      

Prebiehajúce zmeny klímy sa podľa štúdie prejavia predovšetkým v zhoršených podmienkach zavlaženia pôdy a v častejšom výskyte sucha. Bude však dochádzať aj k zvýšeniu intenzívnych prívalových zrážok na úkor tých trvalých, s menšou intenzitou. "Bude to mať za následok nevyrovnaný režim zavlaženia pôdy a častejší výskyt prívalových povodní v celej oblasti NSK. V malej nadmorskej výške bude závažným negatívnym dôsledkom oteplenia klímy oveľa častejší výskyt vĺn horúčav súčasne s vysokou absolútnou vlhkosťou vzduchu, čo bude znamenať značnú záťaž predovšetkým pre chorých a starších ľudí, ale aj tehotné ženy a malé deti," konštatujú autori štúdie.      

V dokumente sa tiež uvádza, že teplotné ukazovatele v nitrianskom regióne vykazujú jasný vzrast priemerných aj extrémnych teplôt vzduchu vo všetkých ročných obdobiach na celom území kraja. Priemerná ročná teplota vzduchu aj počet letných a tropických dní tu rastie, čo spôsobuje skorší nástup vegetačného obdobia a zvýšený nárast vĺn horúčav v letnom období. Pokles počtu ľadových a mrazových dní zasa ukazuje na častejší výskyt miernejších zím. Obyvatelia kraja sa budú čoraz zriedkavejšie stretávať počas zimných mesiacov so snežením. Snehové pomery budú ovplyvnené rastúcou teplotou vzduchu a tiež výskytom výrazných oteplení kedykoľvek v zimnom období. "Napriek tomu, že celkový počet dní so snehovou pokrývkou významne poklesne, v dôsledku zvýšených úhrnov zrážok sa budú častejšie vyskytovať epizodické snehové kalamity v dôsledku veľkého množstva nového snehu pri teplote tesne pod bodom mrazu," upozorňuje štúdia.      

Obyvatelia Nitrianskeho kraja sa tak musia pripraviť na nevyspytateľné počasie, s nárastom teplôt a väčším suchom striedaným povodňovými i snehovými kalamitami. Autori dokumentu preto krajskej aj obecným samosprávam radia, aby koncipovali urbanistické štruktúry miest tak, aby umožňovali lepšiu cirkuláciu vzduchu. Zároveň by mali zabezpečiť zvyšovanie podielu vegetácie a vodných prvkov v sídlach, predovšetkým v zastavaných plochách. "Potrebné bude zabezpečiť a podporovať zamedzovanie prílišného prehrievania stavieb, napríklad ich vhodnou orientáciou k svetovým stranám, tepelnou izoláciou či tienením transparentných výplní. Bude tiež potrebné podporovať a využívať vegetáciu, svetelné a odrazové povrchy na budovách a v dopravnej infraštruktúre," odporúča štúdia.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.03.2019
Mesto Nitra chce reagovať na klimatické zmeny vypracovaním stratégie
Mesto Nitra chce reagovať na klimatické zmeny súvisiace s globálnym otepľovaním vypracovaním východiskového dokumentu Stratégia adaptačných opatrení na zmenu klímy pre mesto Nitra. Zhotoviteľom strategického dokumentu bude spoločnosť Slovholding.
viac
08.07.2020
Mesto chce pri kandidatúre na titul EHMK spolupracovať s NSK
Mesto Nitra chce uzatvoriť s Nitrianskym samosprávnym krajom (NSK) memorandum o spolupráci a podpore pri kandidatúre na titul Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2026. Text memoranda ešte na svojom júnovom rokovaní schválili mestskí poslanci.
viac
20.10.2021
Poslanci NSK podporili zámer vybudovať novú cestu zo Zobora
Problémy s hustou dopravou a upchatými komunikáciami v nitrianskej mestskej časti Zobor by v budúcnosti mohla zmierniť nová cesta. Tá má prepojiť Zobor cez Jeleneckú a Vašinovu ulicu s výpadovkou na Zlaté Moravce.
viac
08.02.2022
NSK chce zrekonštruovať desiatky kilometrov ciest II. a III. triedy
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) pripravuje miliónové investície do opráv ciest druhej a tretej triedy. V rozpočte na rok 2022 má na tento účel vyčlenených sedem miliónov eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %