Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
28.01.2023 11:00

NKÚ: Slovensko si neplní vlastné záväzky súvisiace so zmenou klímy


Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR - logo


Slovensko si neplní vlastné záväzky, ktoré súvisia so zmenou klímy a udržateľnou budúcnosťou. Udržateľný rozvoj na Slovensku zaostáva. Skonštatoval to Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR. Riziká, ktoré odhalil ešte v roku 2018, podľa neho pretrvávajú, v niektorých oblastiach sa zhoršili.


TASR o tom informovala hovorkyňa úradu Daniela Bolech Dobáková s tým, že závery priniesli analytici NKÚ.       

Analytici podľa NKÚ preverili kroky Slovenska pri zavádzaní cieľa "zmena klímy", ktorý súvisí s opatreniami na znižovanie emisií skleníkových plynov. Úrad pripomenul, že SR vypracovala nízkouhlíkovú stratégiu rozvoja do roku 2030 s výhľadom do roku 2050. Podľa analýzy je však takmer polovica jej komponentov vypracovaná iba čiastočne alebo vôbec.       

"Práve tieto časti majú prispieť k tomu, aby bola stratégia vykonateľná a dali sa dosiahnuť stanovené ciele. Ako hlavné riziko vnímame absentujúci časový harmonogram a plán realizácie stanovených aktivít vrátane určenia ich nákladov. Chýba tiež systém monitorovania a hodnotenia realizácie stratégie, ako aj systém riadenia rizík, čo svedčí o tom, že na papieri niečo chceme, ale reálne s problémami nepracujeme," uviedol podpredseda NKÚ Jaroslav Ivančo.       

Úrad poznamenal, že Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR má len malý dosah na zadávanie úloh a vyžadovanie plnenia cieľov, či spolupráce od ostatných rezortov, pričom má dohliadať na implementáciu opatrení pre dosiahnutie cieľov. Odporúča posilniť koordinačno-riadiacu kompetenciu MŽP v oblasti mitigačných opatrení, teda opatrení na znižovanie emisií skleníkových plynov. Radí ísť cestou právnej úpravy v závislosti od pripravovaného zákona o zmene klímy. V pripravovanej aktualizácii stratégie odporúča vypracovať všetky časti podľa záväznej metodiky pre tvorbu strategických dokumentov, čo má prispieť k úspešnej realizácii a implementácii dokumentu.       

NKÚ pripomenul, že vláda sa zaviazala monitorovať a hodnotiť pokrok v oblasti Agendy 2030 cez jednotlivé národné priority. "Tie však v monitorovacej správe za rok 2022 hodnotené neboli, nahradilo ich 17 globálnych cieľov. Okrem toho vláda predĺžila interval vypracovania ďalšej hodnotiacej správy až na rok 2025, z dvoch na tri roky, pričom európskou praxou je vyhodnocovanie agendy v ročnom intervale," podotkol úrad. Analýza NKÚ tiež hovorí, že expertná skupina pre indikátory a monitorovanie agendy, ktorá sa mala podieľať na príprave hodnotiacich správ, na ich tvorbe nespolupracovala.       

"Národná autorita pre oblasť externej kontroly odporúča dodržiavať schválený postup vnútroštátnej implementácie a naďalej sledovať národné priority s použitím indikátorov zohľadňujúcich kontext Slovenska. Odporúča tiež zlepšiť koordináciu Agendy 2030 zapojením všetkých jej aktérov a v neposlednom rade skrátiť monitorovacie obdobie z troch na pôvodné dva roky," dodal NKÚ. Naďalej odporúča vypracovať komunikačnú stratégiu o Agende 2030, ktorá by zohľadňovala potreby jednotlivých špecifických skupín aj jednotlivcov.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.03.2020
Vláda schválila nízkouhlíkovú stratégiu do roku 2030
Viaceré opatrenia, ktoré majú Slovensko posunúť bližšie k dosiahnutiu klimatickej neutrality, sú zhrnuté v Nízkouhlíkovej stratégii rozvoja SR do roku 2030 s výhľadom do roku 2050. Na štvrtkovom (5. 3.) rokovaní ju schválila vláda.
viac
31.07.2020
Dosahujeme ciele EÚ 2020 v oblasti zmeny klímy a energetiky?
Národný kontrolný úrad v spolupráci v spolupráci s Národným kontrolným úradom ČR Vám prináša spoločnú správu o podpore vo vybraných oblastiach klimaticko-energetickej politike a jej vplyve na plnení európskych cieľov v oblasti zmeny klímy a energetiky.
viac
27.01.2021
Únia miest Slovenska podporuje iniciatívu „Klíma ťa potrebuje“
Mestá budú postupne vyhlasovať stav klimatickej núdze, nechcú čakať na štát.
viac
05.03.2021
SVP sa nestotožňuje so závermi analýzy NKÚ, považuje ich za nepresné
Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) sa nestotožňuje so závermi analýzy Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Považuje ich za nepresné, vytrhnuté z kontextu. Úrad analyzoval výdavky použité na výstavbu protipovodňových opatrení. Informoval o tom hovorca SVP Marián Bocák.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %