Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
10.02.2024 08:05

NKÚ: Štát financuje súkromné stredné školy bez kontroly, budovy chátrajú


Foto: Robert Hüttner, Pravda


Ministerstvo školstva nevykonalo žiadnu kontrolu hospodárenia s verejnými prostriedkami v súkromných stredných školách. Zároveň v nich boli fiktívne počty žiakov či tá istá osoba nájomcu a prenajímajúceho budovy za 951.000 eur.


Vyplýva to z výsledkov kontroly Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR pri preverovaní deviatich súkromných stredných škôl za obdobie rokov 2020 až 2022.         

V roku 2022 sa v 236 súkromných školách vzdelávalo približne 38.000 žiakov a zo štátneho rozpočtu im pridelili viac ako 120 miliónov eur. Z tejto sumy deviatim kontrolovaným školám poskytli šesť miliónov eur. Podmienky nakladania s verejnými zdrojmi sú podľa NKÚ zo strany súkromných stredných škôl nastavené nedostatočne.         

"Súkromné stredné školy sú dnes takpovediac bez akejkoľvek kontroly ministerstva a dosah na ne nemá ani žiadna iná verejná inštitúcia. Je preto potrebné upraviť zákon a nastaviť jednotný a transparentný systém financovania škôl, ako aj ich kontrolu na všetkých úrovniach. A to preto, aby platili rovnaké pravidlá i povinností pre verejné, cirkevné a taktiež súkromné stredné školy," uviedol predseda NKÚ Ľubomír Andrassy.

Národná autorita pre externú kontrolu odporúča zaviesť povinnosť overovať účtovné závierky súkromných škôl a ich zriaďovateľov audítormi, aby sa zamedzilo možným podvodom alebo chybám. Kontrolóri tiež identifikovali závažné porušenia pri schvaľovaní odmien. V niektorých prípadoch výšku odmeny zamestnancom školy navrhoval riaditeľ a odsúhlasoval zriaďovateľ školy, ktorý bol v danej škole zároveň zamestnaný.

Kontrolóri sa zamerali aj na hospodárenie štátu cez organizácie na podporu detí a mládeže. V tomto prípade zistili, že nadácia Intenda spravovala neefektívne majetok, ktorý mal slúžiť na voľnočasové aktivity pre mladú generáciu. Podľa NKÚ v tomto prípade štát zlyhal.         

"V ostatných piatich rokoch sa rezort školstva nezaujímal o fungovanie nadácie Intenda, výzvy spojené s mladou generáciou neboli pre vedenie ministerstva prioritou. Ministerskí kontrolóri nevykonali ani jeden audit v organizáciách, ktoré zodpovedajú za verejnú politiku mládeže a ľudia nominovaní rezortom do nadácie či inštitútu mládeže Iuventa si neplnili svoje povinnosti," dodal Andrassy.        

 Zistené nedostatky podľa NKÚ poukazujú na riziko nedostatočnej úrovne výchovno-vzdelávacieho procesu.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.09.2020
NKÚ budúci rok skontroluje systém duálneho vzdelávania či oddlžovanie nemocníc
Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR v budúcom roku preverí systém duálneho vzdelávania, odmeňovanie učiteľov na základných školách, oddlžovanie zdravotníckych zariadení, fungovanie sociálnych podnikov či efektívnosť opatrení zameraných na zadržiavanie vody v krajine.
viac
17.09.2020
Ako štát hospodáril v minulom roku?
NKÚ vo svojom stanovisku k štátnemu záverečnému účtu za rok 2019 konštatuje, že dobrý hospodársky rok nebol využitý na vytváranie finančnej rezervy pre horšie časy.
viac
24.05.2021
Ministerstvo vnútra nebolo dobrým hospodárom
Ministerstvo vnútra sa pri správe štátneho majetku nesprávalo ako dobrý hospodár a kľúčové stratégie potrebné pre reformu verejnej správy si nechávalo spracovať v externom prostredí. Národní kontrolóri preverovali obdobie rokov 2017 – 2019.
viac
24.10.2023
ZMOS: Žiada o presun financovania neverejných zriaďovateľov škôl na štát
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) vyzýva budúcu vládu, aby presunula financovanie neverejných zriaďovateľov škôl na štát a zároveň lepšie kontrolovala ich činnosť. Žiada tiež zlepšenie financovania originálnych kompetencií v oblasti školstva. Pre TASR to uviedol predseda ZMOS Jozef Božik.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %