Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
21.12.2023 11:15

Normatív na žiaka úvodného ročníka základnej školy bude 250 percent


Ilustračná snímka, zdroj: www.zsdudova.sk


Započítavať sa bude s koeficientom 2,5. Vláda SR schválila nariadenie, ktorým sa ustanovujú podrobnosti rozpisu finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu pre školy a školské zariadenia. Mení sa aj normatív na žiaka, ktorý sa nevzdeláva v dennej forme štúdia.


 "Cieľom návrhu nariadenia je skvalitnenie prideľovania normatívnych finančných príspevkov zriaďovateľom škôl a školských zariadení určených na financovanie osobných nákladov a prevádzkových nákladov," priblížilo ministerstvo školstva.         

Normatív na žiaka vo večernej forme štúdia bude 40 percent normatívu na žiaka vzdelávajúceho sa v dennej forme štúdia. Normatív žiakov, ktorým zdravotný stav neumožňuje účasť na vzdelávaní v škole a sú oslobodení od povinnosti dochádzať tam, bude 30 percent normatívu na žiaka vzdelávajúceho sa v dennej forme štúdia. To sa bude započítavať s koeficientom 0,3, vyplýva z materiálu.         

Normatív na žiaka konzervatória vzdelávajúceho sa v druhom odbore vzdelávania alebo v druhom zameraní jedného odboru vzdelávania a normatív na ostatných žiakov a účastníkov výchovy a vzdelávania má byť 10 percent normatívu na žiaka vzdelávajúceho sa v dennej forme štúdia. Započítavať sa budú koeficientom 0,1. Rezort školstva poukázal, že žiaci konzervatória boli doteraz financovaní iba za vzdelávanie v jednom odbore.

Paušálny príspevok pre novovzniknuté zariadenie poradenstva a prevencie bude podľa nariadenia 500 percent normatívneho paušálneho príspevku. Finančný príspevok pre novovzniknuté zariadenie poradenstva a prevencie na obdobie od 1. septembra do 31. decembra sa určí ako súčin počtu detí a žiakov podľa stavu k 15. septembru začínajúceho školského roka.         

"Cieľom návrhu je určiť spôsob výpočtu finančného príspevku pre novovzniknuté zariadenia poradenstva a prevencie, ktoré vznikli v priebehu kalendárneho roka. Pre tieto zariadenia nie je možné vypočítať výkonový príspevok na základe výkonov odbornej činnosti za uplynulý školský rok. Z uvedeného dôvodu sa navrhuje finančný príspevok určiť cez zvýšený paušálny príspevok," vysvetlilo ministerstvo.         

Upravia sa aj hodnoty pre výpočet normatívu pre 1. až 4. ročník osemročného gymnázia a hodnoty pomeru priemerného platu nepedagogických zamestnancov k priemernému platu pedagógov. Zároveň sa upravia hodnoty pre výpočet koeficientu kvalifikačnej štruktúry pedagogických zamestnancov školy v súvislosti s valorizáciou platov.         

Rezort v nariadení navrhol aj spôsob výpočtu osobných nákladov asistentov učiteľa pre žiakov so zdravotným znevýhodnením na obdobie január až august 2024. Meniť sa bude financovanie účastníkov výchovy a vzdelávania vzdelávajúcich sa v ústavoch pre výkon väzby alebo pre výkon trestu odňatia slobody.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.05.2016
Málotriedky, nespĺňajúce podmienku minimálneho počtu, nezaniknú
Zabezpečí to rýchla novela školského zákona, ktorú dnes (25. 5.) schválila vláda SR.
viac
15.08.2016
Poprad preinvestuje v lete na opravy školských budov okolo 800 000 eur
Leto v školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Poprad je v znamení rozsiahlych opráv, modernizácií i bežnej údržby. Celkovo mesto počas leta preinvestuje na tieto projekty okolo 800 000 eur. Najviac peňazí pôjde do materských škôl.
viac
20.12.2016
Denne posúvame odpadovú gramotnosť, aby Slováci triedili viac
Od septembra zatiaľ preškolených 206 základných a 234 materských škôl – taká je bilancia organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) ENVI - PAK o ozrejmovaní správneho separovania odpadov v slovenských domácnostiach a všetkého čo s tým súvisí.
viac
12.12.2023
Základné školy môžu získať grant na podporu energetickej gramotnosti žiakov
Nadačný fond SEPS v Nadácii Pontis podporí vzdelávacie aktivity na 2. stupni základných škôl zamerané na vzdelávanie žiakov aj učiteľov v oblastiach ako je vznik a využitie elektrickej energie, zelená energia či elektroenergetika ako odbor budúcnosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %