Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
21.05.2024 01:10

Nová edícia učebných materiálov so zameraním na rómsky jazyk, kultúru a históriu


Ilustračný obrázok


V roku 2015 vydal Národný inštitút vzdelávania a mládeže v rámci projektu Spolu s Rómami dosiahneme viac, prvé publikácie pre pedagógov a pedagogičky a žiakov a žiačky.


Boli medzi nimi napr. vôbec po prvýkrát v histórií vydaná Rómsko – slovenská čítanka pre 2.ročník alebo Školská sociálna práca so žiakmi z marginalizovaných skupín. Spolu 11 vydaných titulov tento rok doplnil NIVaM o ďalšie, ktoré je možné už teraz si bezplatne stiahnuť na web stránke projektu, alebo získať na vyžiadanie ich tlačenú verziu, ktorej sa vydal limitovaný počet kusov.

V novej edícii učebných materiálov môžu pedagógovia a pedagogičky získať napr. úplne po prvýkrát vydané Rómsko – slovenské čítanky pre 3. a 4.ročník spolu s pracovnými zošitmi.  Súčasťou vydania sú aj Rómsko-slovenský a slovensko-rómsky slovník pre pedagógov, Učebnica – Rómsky jazyk pre mierne pokročilých žiakov či Metodiky k histórii Rómov.

Rómsko-slovenský a slovensko-rómsky slovník obsahuje niekoľko tisíc pojmov, ktorý učiteľom a učiteľkám pomôže pri využívaní rómskeho jazyka v komunikácii s rómskymi žiakmi a žiačkami a pri prekonávaní jazykovej bariéry. Slovník žiakom a žiačkam umožní rozširovať slovnú zásobu v rómskom, ale aj v slovenskom jazyku.

Rómsko-slovenské čítanky sú vypracované dvojjazyčne, a to v rómskom a slovenskom jazyku. Sú určené pre žiakov a žiačky primárneho vzdelávania. Zahŕňajú rómsko-slovenské texty na precvičovanie čitateľskej gramotnosti, práce s textom a čítania s porozumením. Cieľom takto pripravených textov je prostredníctvom rómskeho (materinského) jazyka rozvíjať jazykové kompetencie rómskych žiakov a žiačok v slovenskom jazyku, čo napomáha k zvýšeniu ich záujmu učiť sa a dosahovať lepšie učebné výsledky.

Učebnica Amari romaňi čhib II, rómsky jazyk pre mierne pokročilých je určená pre žiakov a žiačky stredných škôl, cieľom ktorej je pripraviť žiakov a žiačky na maturitnú skúšku z rómskeho jazyka (B1) a pripraviť žiakov a žiačky na pedagogickú či inú odbornú činnosť v rómskych komunitách. Metodiky k histórii Rómov sú vhodnou pomôckou pre učiteľov a učiteľky, ktorí učia a/alebo budú učiť rómsku kultúru a rómsku históriu v základných a stredných školách. Ich cieľom je rozšíriť možnosti posilnenia kultúrnej identity rómskych žiakov a žiačok a odstraňovania predsudkov a stereotypov voči rómskej menšine.

V prípade záujmu o tlačové verzie učebných materiálov, je možné kontaktovať  Jozefa Facunu (jozef.facuna@nivam.sk) manažéra projektu Spolu s Rómami dosiahneme viac. Platí do vyčerpania zásob.

Aktivita bola realizovaná v rámci preddefinovaného projektu „Inovatívne vzdelávanie učiteľov s cieľom zvýšiť  ich interkultúrne kompetencie vo vzdelávacom procese rómskych žiakov“. Projekt bol podporený v rámci programu Miestny rozvoj, odstraňovanie chudoby a inklúzia Rómov a financovaný z Nórskych grantov a zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.

 

 

Autor: (Zdroj: Národný inštitút vzdelávania a mládeže, ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.05.2020
Gemerské osvetové stredisko vydalo príručku o transkripcii nárečia
Transkripcii nárečia vo folkloristických textoch z oblasti Gemera a Malohontu je venovaná nová metodická príručka, ktorú vydalo Gemerské osvetové stredisko v Rožňave. Jej autorom je jazykovedec Gabriel Rožai.
viac
29.10.2020
Lozorno chce vytvoriť archív starých fotografií na pamäťovom portáli
Byť prvou obcou na Slovensku, ktorá bude mať archívne fotografie uložené na pamäťovom portáli. To je ambícia Lozorna v okrese Malacky, ktorá v súčasnosti zhromažďuje snímky dokumentujúce históriu sídla i jeho obyvateľov.
viac
24.02.2021
Archeológovia objavili v Kľúčovom nálezy z viacerých historických období
Nálezy z obdobia badenskej či lužickej kultúry, ale i osídlenia z vrcholného stredoveku objavili archeológovia počas svojho výskumu v Nemšovej, časti Kľúčové. Nachádzali sa medzi nimi črepy či časť dojčenskej fľaše.
viac
16.10.2023
Zemiakový deň predstavil históriu i kultúru obce
Históriu a kultúru Žabokriek v okrese Martin mohli spoznať návštevníci v sobotu počas Zemiakového dňa v športovom areáli v obci. Na podujatí nechýbali tradičné jedlá zo zemiakov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %