Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
21.10.2019 09:10

Nová expozícia na Budatínskom hrade sa otvára verejnosti


Ilustračná snímka (žsk)


Budatínsky hrad v Žiline otvára pre verejnosť ďalšie komnaty. V zrekonštruovaných priestoroch pribudne nová expozícia, ktorá poodhalí dejiny hradných opevnení, ale i podoby a premeny, ktorými hrad prechádzal počas svojej histórie.


Druhé nadzemné podlažie Budatínskeho hradu prešlo začiatkom roka výraznou rekonštrukciou. V zrenovovaných priestoroch sa vytvorila nová expozícia Pred hradbami, za hradbami, vďaka čomu sa do Budatínskeho hradu vrátila archeológia. Priestory pôvodne uzamknuté pred verejnosťou tak po prvýkrát otvárajú svoje dvere návštevníkom. Stalo sa tak v nedeľu 20. októbra 2019 počas obľúbeného podujatia Budatínsky rínok, ktorým hrad už tradične uzatvára letnú sezónu podujatí. 

Prvá časť expozície odhalí tajomstvá pevností zo Žilinskej kotliny a z okolia Púchova či Považskej Bystrice.  Druhá časť je venovaná najmä výskumu Budatínskeho hradu, ktorý do značnej miery ozrejmil jeho dejiny. Expozícia je obohatená o trojrozmerné modely z dielne historika dopravy Petra Šimka. ,,Najprekvapivejším je azda model hradu v období gotiky, keď pozostával len z veže, malej drevenej stavby a hradby s bránou. Predstavu o odievaní mužov a žien poskytnú rekonštrukcie dobových kostýmov. Súčasťou novej expozície je aj prízemie veže. V charizmatickom kamennom interiéri tak môžu návštevníci vidieť tie najvzácnejšie predmety z oblasti archeológie, histórie a numizmatiky. Tento priestor sme nazvali symbolicky Tesaurus Mesealis.“ vysvetlila archeologička Považského múzea v Žiline Zuzana Staneková.

Zatiaľ posledná etapa obnovy Budatínskeho hradu, ako aj novo otvorená expozícia bola podporená Žilinským samosprávnym krajom prostredníctvom projektu „Každá história si zaslúži svoj priestor“ z programu cezhraničnej spolupráce Interreg V – A Slovenská republika – Česká republika 2014 – 2020. Celkové výdavky projektu predstavujú 860-tisíc eur. ,,Budatínsky hrad je opäť prístupnejší a krajší. Z veľkej časti je obnovený práve vďaka projektom z Európskej únie. Týmto však obnova na hrade nekončí. Ešte je potrebné zrekonštruovať východný palác, fasádu zo severnej strany a zrealizovať terénne úpravy na nádvorí a v okolí hradu v hodnote asi 1 mil. eur. Zároveň sa chceme uchádzať o príspevok z Nórskych fondov na „obnovu tradície grófskeho pivovaru,“ uzavrela županka Erika Jurinová.

Desať rokov bola pamiatka pre verejnosť uzatvorená. Obnova areálu Budatínskeho hradu začala revitalizáciou parku, obnovou veže, kaplnky a postupne pribúdali ďalšie časti hradného komplexu. Vlani bola ukončená rekonštrukcia hospodárskej budovy z 18. storočia, kde sídli Drotársky pavilón. V máji 2019 skončila ďalšia etapa, opravilo sa druhé nadzemné podlažie a časť hradnej fasády.

Autor: (ts-ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.06.2017
Čachtický hrad otvára letnú sezónu
Otvorenie letnej sezóny na Čachtickom hrade si užijete už tento víkend (24. 6.) a to vo dne i v noci!
viac
31.03.2019
Spišský hrad opäť otvára svoje brány pre verejnosť
Slovenské národné múzeum – Spišské múzeum opäť otvára brány Spišského hradu. Pre návštevníkov bude hrad otvorený od 30. marca denne od 9.00 do 17.00 h s tým, že posledný vstup bude o 16.00 h v plnom režime spolu s múzejnými expozíciami.
viac
12.11.2020
Gotický palác na hrade Ľubovňa by chceli sprístupniť už budúci rok
Ľubovnianske múzeum chce gotický palác na hrade Ľubovňa sprístupniť verejnosti už budúci rok. V súčasnosti tam realizujú konzervačné práce, odborné reštaurovanie kamenných ostení a portálov.
viac
05.04.2022
Po zimnej prestávke sa opäť otvoria brány Spišského hradu
Po zimnej prestávke sa už onedlho opäť otvoria brány Spišského hradu pre verejnosť. Dáša Uharčeková Pavúková z oddelenia komunikácie Spišského múzea v Levoči informovala, že hrad bude otvorený od 14. apríla.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %